Vágólapra másolva!
A mosonmagyarórvári vár fejlesztése a kulturális örökségvédelem jegyében történik - jelenetették be csütörtökön. Másrészt pedig olyan turisztikai funkciók kerülnek kialakításra az épületben, melyek hozzájárulnak a város és a térség turizmusának fejlesztéséhez és látogatottságának növeléséhez - tették hozzá.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása (GINOP 7.1.1-15-2016-00026) konstrukcióra pályázó partnerek (projektgazda: Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., konzorciumi partner: Széchenyi István Egyetem) célja a mosonmagyaróvári vár turisztikai hasznosítása. A támogatási összeg 1,3 milliárd forint.

A beruházást csütörtökön jelentette be Virág Zsolt, miniszteri biztos, Nagy István, a körzet országgyűlési képviselője, az FM államtitkára és Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

Részben megújul a mosonmagyaróvári vár Forrás: Origo

A fejlesztés révén egyrészt a kulturális örökségvédelem jegyében sor kerül a történelmi múlttal rendelkező vár részbeni rekonstrukciójára és állagmegóvására, másrészt pedig olyan turisztikai funkciók kerülnek kialakításra az épületben, melyek

hozzájárulnak a város és a térség turizmusának fejlesztéséhez és látogatottságának növeléséhez.

A fejlesztés összhangban van a pályázati felhívás, valamint Széchenyi 2020 program célkitűzéseivel, emellett illeszkedik a helyi, megyei és regionális fejlesztési tervekhez. A projekttel kapcsolatos előkészítő munkák megkezdődtek.

A projekt keretében az alábbi turisztikai funkciók kerülnének kialakításra:

  • Múzeumpedagógiai foglalkoztató, ajándékbolt
  • Kiállítóterek
  • Vetítőterem
  • Interaktív, a legkorszerűbb technikákkal ellátott kiállítási tartalmak két teremben: vártörténeti kiállítás, intézménytörténeti kiállítás a legérdekesebb diákok és tanárok bemutatásával
  • Rendezvények lebonyolítására alkalmas belső udvar

A projekt infrastrukturális fejlesztésének elemei:

  • A vár külső környezetének és homlokzatának részleges felújítása
  • A belső udvaron fogadó- és rendezvénytér kialakítása
  • Földszinti részen turisztikai, múzeumi funkciók elhelyezése
  • A külső-belső építési rekonstrukciót és állagmegóvást műemléki feltárás, falkutatás előzi meg

Kitűzött cél, hogy a térségi fejlesztések úgy valósuljanak meg, hogy ne csak önmagukban jelentsenek turisztikai kínálatot, hanem a térség egészének kínálatába illeszthetőek legyenek. Jelen projekt ennek az elvárásnak több szempontból is megfelel. Kulturális attrakcióként színesíti a régió kínálatát, a térségi tervezésnél

a kialakítandó 3-5-7 napos programkínálat alapvetően vonzó időtöltést kínál a kultúrát kedvelő látogatók számára,

továbbá változatosságot jelent a térségben egészségügyi, vagy aktív pihenésüket töltő turistáknak, akik ezt a fajta időtöltésüket megfűszerezhetik a helyi kultúrával.