Soros-egyetem: Orbán Viktor levelet írt a néppárt frakcióvezetőjének

Orbán Viktor
Brüsszel, 2017. március 9. Az Európai Néppárt által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke az Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletén, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2017. március 9-én. (MTI/Európai Néppárt)
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magyar kormányfő arra kérte Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy kellő körültekintéssel járjon el a magyarországi Soros-egyetem ügyében – tudta meg az Origo. Információink szerint a miniszterelnök levelet küldött az ügyben a néppárti politikusnak. Ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weberhez, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjéhez. A kormányfő azért írt a Fidesz európai parlamenti pártcsaládját vezető politikusnak, mert arról értesült, hogy Webert lobbisták keresték meg a magyarországi Soros-egyetem ügyében.

Orbán Viktor levelet írt a Soros-egyetem körüli félretájékoztatások ügyében Manfred Webernek, az Európai Néppárt vezetőjének Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A miniszterelnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett. „A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.”

Orbán azt írta, hogy a magyar illetékes szervek megállapították, hogy a

minden tényalapot nélkülöző információ Soros Györgyhöz tartozó szervezetektől, illetve személyektől származik.

Éppen ezért azt kérte Webertől, hogy kellő körültekintéssel járjon el ebben az ügyben, ehhez pedig figyelmébe ajánlotta a magyar kormány által közzétett hivatalos közleményeket, amelyek a valóságos jogi helyzetet írják le – erősítette meg információinkat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Kovács: A hazugságok a német kormányt is megtévesztették

Mint arról korábban beszámoltunk, kormánypárti politikusok napok óta mondják, hogy a tiltakozókat félrevezették a Soros-egyetem ügyében. A megmozdulások ugyanis a CEU bezárása ellen szerveződnek, miközben ez voltaképpen lehetetlen, hiszen a CEU sosem létezett fizikai valójában. A Közép-európai Egyetem viszont annál inkább.

A magyar kormány sajnálattal látja, hogy

Soros György hazugságai a német kormányt is meg tudják téveszteni.

Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta, miután Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő aggodalmát fejezte ki a felsőoktatási törvény módosítása miatt.