Tarlós akár maradhat is főpolgármester

március 15. 2017 Tarlós István
Vágólapra másolva!
Hosszú interjút adott a 888.hu-nak Tarlós István. A főpolgármester ebben árnyalta azt a sajtóban korábban megjelent állítást, miszerint nem indul el újból a tisztségért. Szerinte az ügyben féligazságok jelentek meg, és csak "majdnem az", amit ténylegesen nyilatkozott. Arról is beszélt, hogy a főváros jelenlegi közgyűlési rendszere 2019-ig biztosan nem fog változni, de a mostani helyzet esetlegessé teszi Budapest képviseletét.
Vágólapra másolva!

Spirituálisan én sem vagyok jó állapotban, csak jók az idegeim - fogalmazott Tarlós István a 888.hu-nak adott interjújában. A főpolgármester ezt annak kapcsán mondta, hogy milyen problémákkal szembesül Budapest vezetése kapcsán. Arról beszélt, hogy az utóbbi években

Ezzel szerinte nehéz mit kezdeni, főleg akkor, amikor problémákat kell megoldani.

Tarlós azt tapasztalja, hogy van egy brutális nagy ellenkezés, miközben mindenki tudja, hogy döntéseket kell hozni, amelyeket nem lehet tovább elodázni. Ennek ellenére az ilyen ügyekben csak a botránykeltés a cél, éppen ezért kevés lehetőség marad a konszenzusra, ezeket a megoldásokat már-már felesleges is keresni.

Megjegyezte, hogy azt persze lehet papagájszerűen ismételgetni, hogy a döntések nincsenek előkészítve, hogy nem elég átlátható és nem kérdeztek meg előzetesen elegendő embert, csak különös, hogy ezeket az állításokat általában semmivel sem sikerül alátámasztani. Ezzel együtt is a történet vége mindig ugyanaz, előbb vagy utóbb meg kell hozni a döntést.

A főpolgármester Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte igenis léteznek olyan helyzetek a fejlesztések, a katasztrófavédelem, vagy a nagyobb projektek terén, amikor a liberális gondolkodás egyszerűen csődöt mond. Ez pedig azért van, mert a matematika és a fizika törvényei láthatóan közömbösek a liberális látásmóddal szemben.

Ezzel összefüggésben úgy vélekedett, hogy a liberális mértékadók úgy gondolják, hogy ha az van, amit ők akarnak, az nagyon helyes és akkor demokrácia van, de ha meg véletlenül nem az van, amit ők akarnak, akkor azonnal veszélybe került a demokrácia.

Megy, marad

Az interjúban az újságíró felvettette, hogy Tarlós egy korábbi nyilatkozatát, amikor arról beszélt, hogy újrázna-e a főpolgármesteri székben, mintha a sajtó félreértette volna, és azt kerekítette ki belőle, hogy Tarlós nem akar városvezető maradni, holott az elmondottak nem feltétlenül jelentették azt. Tarlós erre most úgy reagált, hogy nem a nettó hazugságok a veszélyesek, hanem a féligazságok,

Arról is beszélt, hogy sokszor azért kell küzdenie, hogy a közvélemény elé az kerüljön, amit valóban mondott. Szerinte a sajtó egy része csupán lefordítja "a magyar-magyar fordítóirodák segítségével a szavakat".

Tarlós éppen ezért azt tanácsolta, hogy aki az ő székébe vágyik, az ne csak ütni tudjon, hanem ütésálló is legyen. Aki ilyen képességekkel nem rendelkezik, az ne is törje főpolgármesterségen a fejét.

Tarlós István Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Budapesti módi

A főváros jelenlegi közgyűlési berendezkedése kapcsán azt mondta, hogy a mostani rendszer '19-ig természetesen érinthetetlen, és utána sem ő fogja eldönteni, hogy Budapest helyhatósági rendszere hogy nézzen ki és ebben az önkormányzatoknak mekkora szerep jusson. Úgy értékelt, hogy az, hogy a főpolgármesternek általános vétójoga van, mindenképpen erős jogosítvány, az érem másik oldala viszont az, hogy a kerületi polgármesterek, mivel többségben vannak, minden további nélkül leszavazhatják a főpolgármester terveit.

Tarlós úgy látja, hogy a rendszer alapvető problémája éppen az, hogy míg a kerületi vezetők sokszor a fővárost is a kerületük nézőpontjából nézik, addig neki a város szemszögéből kell néznie az ügyeket. Így viszont a fővárosi érdekek képviselete esetlegessé válik.