Természetvédelmi területet lett a bajai földikutya-rezervátum

földikutya
Baja, 2017. április 6. Délvidéki földikutya a bajai földikutya-rezervátum területén 2017. április 6-án. A hazánk egyik legritkább emlőseként számon tartott, fokozottan védett földikutya élőhelyének megőrzéséért a bajai földikutya-rezervátumot természetvédelmi területté nyilvánították. A délvidéki földikutya teljes egyedszáma mintegy 500 példány. Legnagyobb populációja, körülbelül 300 példány, a bajai rezervátum területén él. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum, amely kulcsfontosságú lépés a faj megóvása terén - hangzott el a terület határát jelző tájékoztató-tábla kihelyezését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója elmondta: a délvidéki földikutya bajai élőhelyét a földművelésügyi miniszter február 28-ai rendeletével nyilvánította védetté, amely március 8-án lépett hatályba. Mint mondta:

a délvidéki földikutya fokozottan védett,

és ilyen formán védelmet élvez a közvetlen élőhelye és a körülötte lévő természeti terület is.

A legnépesebb populáció

A 114 hektár kiterjedésű területen a jelen állapot megőrzése a cél, az értékes gyep és a különböző állományalkotó fajok megőrzése. Beszélt arról is, hogy a legritkább emlősfajok közé tartozó délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis)

a világon összesen három helyszínen fordul elő mintegy 6-700 egyedszámban.

Ebből kettő a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén fordul elő, Baján és részben Kelebia-Ásotthalom térségében, a harmadik pedig a szerbiai Vajdaságon.

Hangsúlyozta, hogy a bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidékiföldikutya-faj megmentésére és védelmére hoztak létre. A jelenlegi ismeretek szerint a legnépesebb egybefüggő délvidékiföldikutya-populáció él itt, a kelebiai állomány ugyanis több kisebb részre tagolódik.

A bajai állomány életképességét bizonyítja, hogy egyedszáma már felfedezése óta is jelentősen gyarapodott - tette hozzá az igazgató.

Teljes sötétségben élnek

Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta: a kijelölt terület döntőrészt természetvédelmi célokat szolgál, de napelemparkként is funkcionál majd.

A délvidéki földikutya teljes egyedszáma mintegy 500 példány. A három ismert populációja közül a legnagyobb Baján található, a területen 321 példány él Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A délvidéki földikutyáról elmondta: a föld alatti járatokban közlekedő, teljes sötétségben és vakon élő emlős állat

A sajtótájékoztatón is bemutatott egyedet a bejárt terület szélén ma délelőtt találták, és a fennmaradása érdekében áttelepítik majd.