Bővítették a röszkei tranzitzónát

Kiskunhalas, menekült, migráns, tábor
Kiskunhalas, 2016. június 2. Ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 2-án. A Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. Az előző nap is volt tiltakozás, akkor jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követeltek az illegális bevándorlók. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Több migránst képes befogadni a tompai és röszkei tranzitzóna. Az 50-50 fős épületeket 250-250 férőhelyesre nagyobbították. 
Vágólapra másolva!

Március 28-tól már csak a tranzitzónákban adhatnak be menedékkérelmeket a migránsok, amelyeknek bírálatát itt várhatják meg.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Szigorították az ellenőrzéseket

Ezentúl ugyanis szigorított ellenőrzésen esnek át a migránsok, hogy

a terrorveszélyt kizárják.

A Szerbia felől érkezőket először rendőrök csekkolják, majd ruházatukat és csomagjaikat is átfésülik. Leginkább a gyilkolásra alkalmas eszközöket keresik. Az átvizsgálás után ujjlenyomatot vesznek tőlük, lefényképezik őket,

adataikat uniós nyilvántartásba veszik.

És utána néznek annak, hogy más országba nyújtottak-e már be kérelmet. A migránsok kihallgatása külön termekben történik a saját anyanyelvükön, aminek a megértésében tolmácsok segítenek. A bírói kikérdezés kétféle képen is történhet. Az egyik megoldás a személyes kihallgatás, a másik egy zárt videórendszer alkalmazásával történik. Előfordulhat, hogy bizonytalanná válik valakinek az életkora, ennek a kiderítésén egy katonaorvos dolgozik. Arra is odafigyelnek, hogyha fiatalkorú felügyelet nélkül érkezik, akkor automatikusan gyámot helyeznek ki mellé. A kísérő nélkül érkező gyerekek pedig a magyar gyerekvédelmi rendszerbe kerülnek.

Mindenkit elszeparálnak

Külön szállásokat kapnak a családok, az egyedül álló férfiak és a kísérő nélküli fiatalok is. Ötszemélyes konténerekben alakították ki a szállásokat.
Biztosítják őket arról is, hogy a felnőttek napi háromszor, a gyerekek ötször kapjanak

a vallási előírásoknak megfelelő ellátást.

De emellett az épületben kialakítottak külön játszószobát és imahelyet, is. Kapnak még tisztálkodószereket és ágyneműt.

A munkát szociálismunkások segítik.