Hungarikum lett a tiszai halászlé

Tiszaörvény, 2017. április 7. Tiszai halászlé készül a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen 2017. április 7-én. A Hungarikum Bizottság március 21-én a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor azt mondta, ez nem csak az önkormányzat, de azok érdeme is, akik életben tartották ezt az ételt.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben a Hungarikum Bizottság a hungarikumok közé emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét. Ennek örömére rendezvényt szerveztek Tiszafüred mellett, Tiszaörvényen, ahol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is részt vett.

Tiszai halászlé készül a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fazekas gratulált a tiszai halászlé hungarikummá minősítését kezdeményező tiszafüredi önkormányzatnak és a nemes ételt generációkon keresztül fenntartóknak, akik eredeti formájában őrizték meg tiszai halászlevet. Mint mondta

A tiszai halászlé megérdemli a világhírt

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett az eseményen, szerinte a tiszai halászlé megérdemelné, megismerje az egész világ.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere büszke arra, hogy a tiszai halászlé tiszafüredi kezdeményezéssel bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. Illetve arról is beszélt, hogy

a Tisza-tó és annak "fővárosa" Tiszafüred az elmúlt években látványosan megszépült, gazdag madárvilággal, horgászparadicsommal rendelkezik, ott található Magyarország legnagyobb ártéri kalandparkja, és az ország legnagyobb kerékpáros centruma is.