Orbán Viktor: Egyetlen egyetemet sem zárunk be

Orbán Viktor; Balla György; Semjén Zsolt
Budapest, 2017. április 10. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 10-én. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, mögötte Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese (b2). MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be, Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az azonnali kérdések órájában Bárándy Gergely MSZP-s képviselő felvetéseire. A miniszterelnök azt is mondta, dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen.
Vágólapra másolva!

Bárándy Gergely (MSZP) értékelése szerint vasárnap nemcsak a felsőoktatási törvény, hanem a jogállam visszaállításáért és a kormányfő lemondásáért is tüntettek. Azt mondta, a kormány az ország ellenségének kiállt ki egy magyar származású zsidó üzletembert, egyes szervezeteket pedig megbélyegez. Azt kérdezte, meghallotta-e a miniszterelnök az emberek véleményét, visszavonja-e a vitatott törvényeket, és lemond-e.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kijelentette: a leghatározottabban visszautasítja bármilyen politikai vita származási alapú megközelítését, azt sem a radikális jobboldaltól, sem a baloldaltól nem fogadja el.

Zéró toleranciát hirdetünk ezzel szemben,

a Magyarországon élő zsidó közösség a kormány védelme alatt áll, és áll a jövőben is – fejtette ki, Dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen, a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be. A kormánynak az a célja, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, és ne legyenek privilégiumok – magyarázta.

"Nem becsülném le soha a magyar ifjúságot, és sosem merném azt mondani, amit önök mondtak, amikor kormányon voltak még 1990-et megelőzően, hogy aki önök ellen szólal föl, az meg van tévesztve" – fogalmazott a szocialistáknak címezve. Nagyon sok ember aggódik a tanszabadság, a szabadság okán – folytatta, jelezve: "Mi csak annyit tudunk tenni, hogy megnyugtatjuk őket, az a helyzet, hogy Magyarországon egyetlen egyetemet sem zárunk be, Magyarországon egyetemeket szoktunk alapítani és nyitni, ebben bízhatnak a jövőben is."