Egyre többen fogadnak örökbe gyereket

Vágólapra másolva!
Minél kevesebb kikötést tesz egy család, annál hamarabb kerülhet hozzá a gyerek. A túl sok kívánság, ami nemre, egészségi állapotra vagy származásra vonatkozik, jelentősen meghosszabbítja az örökbefogadás menetét. Ugyanis nem a szülő választ gyereket, hanem a gyerek igényeit nézve választanak neki családot – hangzott el a TV2 hírműsorában, a Tényekben.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években rohamosan nő azoknak a száma, akik szeretnének gyereket örökbe fogadni. A szakértő szerint ez azért van, mert

Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a meddőség aránya.

Sokan tartanak az örökbefogadás folyamatától: félnek a hosszú várólistától, a kiadásoktól. A szakértő szerint sok olyan kritérium van, amiknek ha nem felel meg a jelentkező, elutasítják.

Feketéné Böröcz Virág, a Tegyesz örökbefogadási szolgálat vezetője a Tényeknek azt mondta, ha az ügyfélnek alkoholproblémája, drogproblémája van, vagy a pszichés állapota nem megfelelő, elutasítják a kérelmét. Illetve ha időszakosan olyan betegségben szenved, ami hosszú távon nem jelent problémát, de abban a pillanatban,

amikor vizsgálják, igen, nem alkalmas az örökbefogadásra.

Minden örökbefogadási kérelem a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz fut be. A fővárosból 900 ember szeretne örökbe fogadni, ehhez évente közel 300 új jelentkező érkezik. Az örökbefogadás nem életkorfüggő.

– mondta Feketéné Böröcz Virág. Vagyis akár egy 60 éves ember is fogadhat örökbe egy 15 éves kamaszt.

Egy édesanya a lombikprogram mellett párhuzamosan kezdte el az örökbefogadást. Az első gyerekük orvosi segítséggel fogant meg, a másodikat már örökbe fogadták. Ő a Tényeknek azt mondta:

A szakértő szerint Magyarországon az örökbefogadásra jelentkezőknek csak 15-20 százaléka fogad el roma gyereket, így ők gyakran külföldre kerülnek új családhoz.

Nem ritka, hogy egy család kifejezetten beteg, Down-szindrómás babát szeretne örökbe fogadni.

A házaspárok előnyt élveznek, de egyedülálló férfiak és nők is fogadhatnak örökbe gyereket. Az élettársi kapcsolatban élők nem párként, hanem egyedülállókként kerülnek a várólistára. A szakértő azt mondta, a legmegindítóbb esetek egyike, amikor külön nevelkedő testvérek kerülnek véglegesen egy szerető családhoz.