Emmi: A magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be

ceu-campus
Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága közleményben azt írta: a magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, csak annyit szeretne, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem. Az amerikai külügyminisztérium egy diplomatája nyilatkozatban bírálta a törvénymódosítást.
Vágólapra másolva!

Az Emmi közleménye szerint viszont "a magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be". Célként említik, hogy "ha valaki privilégiumra szeretne szert tenni" - például Európán kívüli diplomát kiadni - arról a magyar Országgyűlés által ratifikált, nemzetközi szerződés szülessen.

A magyar felsőoktatási törvény módosítása nem jelenti a CEU bezárását,

zavartalanul folytathatja működését, ha Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok erről megállapodik - írják a közleményben. Magyarország jó szándékú, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy kész a tárgyalásokra - hangsúlyozzák.

Brüsszelbe utazott az államtitkár

Mint írták, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azért utazott a nap folyamán Brüsszelbe, hogy első kézből tájékoztassa az Európai Bizottságot a magyar felsőoktatási törvény módosításának tartalmáról, "mert sajnálatos, hogy több brüsszeli politikus úgy nyilatkozott az ügyben, hogy előtte nem tájékozódott a valóságról, és a kormányellenes külföldről finanszírozott szervezetek információira hagyatkozott".

Palkovics László Forrás: MTI/Marjai János

A közlemény szerint "a Soros-egyetem ügyében van egy megtévesztő, hazug Soros-kampány". Azt írják, ennek a kampánynak az első hazugsága, hogy ha a felsőoktatási törvény módosítása kihirdetésre kerül, akkor bezár a Soros-egyetem. Ez a minisztérium szerint nem igaz,

a magyar jogszabályok alapján továbbra is működni fog,

évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki - erről tájékoztatta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát, és szintén erről tárgyal a délután folyamán Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével is, olvasható a közleményben.

"Bízunk benne, hogy Brüsszel nem fog asszisztálni a Soros-szervezetek hazug kampányához és képes lesz a tárgyszerű, elfogulatlan, politikai érdekektől mentes véleményalkotásra" - fogalmaz az államtitkárság.

A bevándorláspolitikát támadják

A közlemény szerint "a Soros György által támogatott szervezetek tudatosan dezinformációs kampányt folytatnak" az egyetem ügyében; "a magyar felsőoktatási törvény módosítását felhasználják egy átfogó Magyarország elleni kampányhoz, amelynek valódi oka és végső célja, hogy nyomást gyakoroljanak a magyar kormány bevándorláspolitikájára. Az egyetem ürügyén szervezett vasárnapi tüntetésen a szónokok a kormány bevándorláspolitikáját bírálták" - írják.

Bírál az amerikai diplomata

Az Egyesült Államok aggódik a felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt, amely szerintük a Soros György által alapított CEU ellen irányul - mondta Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára Budapesten. Azt is mondta, hogy "az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépés" ellenére Magyarország továbbra is az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozza. Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza.

A jogszabály bírálói szerint a törvény célja az egyetem ellehetetlenítése. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már korábban hangot adott aggodalmának a javaslattal kapcsolatban, és az amerikai külügyminisztérium is kiadott egy, a módosítást bíráló közleményt.

A törvénymódosítás miatt Budapesten vasárnap és hétfőn is tüntetést tartottak.