Tüntetés Budapesten

Tüntetés civiltörvény Hősök tere
Vágólapra másolva!
A Civilizáció elnevezésű csoport azért hirdette meg rendezvényét a Hősök terén, mert megbélyegzőnek tartja a kormány módosító javaslatát, amely szerintük tovább nehezítené a hazai civil szektor működését.
Vágólapra másolva!

Álláspontjuk szerint azzal, hogy a törvény regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, amelyek évi 7,2 millió forintnál több támogatást kapnak külföldről, a tudás és a gondolat szabadságát támadják. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a törvényről azt mondta, hogy annak semmilyen szankciós jellege sincs, egyszerűen csak átláthatóvá akarják tenni, hogy ki kitől kap támogatást. Ráadásul a magyar törvény lényegesen enyhébb a hasonló amerikai törvénynél.

A rendezvényen többen is a "civilek vagyunk, magyarok vagyunk, szabadok vagyunk" feliratú táblával, magyar és európai uniós zászlókkal jelentek meg, több demonstráló "a CEU mellett állok" feliratú kitűzőt viselt. A kormány egyébként világossá tette, hogy senki sem akarja bezárni a Soros-egyetemet.

Klikkeljen a képre a galériáért! Forrás: Origo

A Hősök terén megjelentek egy több méter betűmagasságú "CIVIL" feliratot álltak körbe szív formában.

Letáboroztak az Oktogonnál

A rendezvény befejeződése után a tüntetők egy része elindult az Oktogonhoz, majd onnan tovább a Nyugati pályaudvarhoz, onnan pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák térhez, majd tovább az Astoria, a Ferenciek tere, majd a Váci utca érintésével a Parlament felé vonultak. A rendőrség a lezárta a forgalom elől a vonulók útvonalát.

A demonstrálók más része a Hősök teréről a közeli Fidesz-székházhoz vonult, ahol rendőrök állták el útjukat. A tüntetők papírrepülőket dobáltak a rendőrökre, kisebb dulakodás is volt. Később nemzeti konzultációs űrlapokat gyújtottak fel. A rendőrség békés és törvénytisztelő magatartásra szólította fel az összegyűlteket. A demonstrálók egy idő után elvonultak és a Nyugati pályaudvarnál csatlakoztak a többiekhez.

A tiltakozók késő este az Országház elé vonultak, ahol kormányellenes jelszavakat skandáltak, majd visszatértek az Oktogonhoz. Itt "letáboroztak", és nem sokkal éjfél előtt is az utcán voltak, a forgalmat akadályozva demonstráltak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Ezek a szervezetek csatlakoztak

A délutáni demonstrációhoz - a szervezők tájékoztatása szerint - több tucat civil szervezet jelezte csatlakozását, köztük az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Háttér Társaság, a Humán Platform, a Krétakör Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Oktatói Hálózat, az Ökotárs Alapítvány, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Roma Parlament, a Szivárvány Misszió Alapítvány - Budapest Pride, a Tanítanék Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország Alapítvány és a Védegylet.