Drágult a cukor és a sertéshús

Vágólapra másolva!
Márciusban sokat emelkedett a cukor és a sertéshús ára, amit részben a világpiaci árak ingadozása okoz. A magyar vásárlók többsége azonban az olcsóbb árukat keresi – hangzott el a Tényekben, a TV2 hírműsorában.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évhez képest a cukor 14 százalékkal, a sertéshús 10,8 százalékkal, a sajt 7,1 százalékkal, a péksütemény 5,2 százalékkal lett drágább.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Tényeknek azt mondta: „Legfőképpen a kristálycukor árában láthatunk egy jelentősebb mértékű áremelkedést, de a sertéshúsnál is van némi emelkedés.

Ez utóbbi terméknél a drágulás egyébként folyamatos és lassú mértékű,

tehát kiugró árváltozásról nem tudunk beszámolni."

Azt is mondta, a sertéshús korábban ennél jóval drágább volt, 3-4 évvel ezelőtt a mostani árszint felett volt 30-40%-al.

A vevők, azonban azonnal észreveszik, ha drágul az élelmiszer és azt nézik, hol lehet olcsóbban vásárolni. A cukrászok is nehezebb helyzetben vannak, de nem akarnak árat emelni, mert azzal vásárlókat veszítenének .

Az élelmiszerek közül a múlt hónapban csak a baromfihús és a tojás lett olcsóbb, de ez nem ellensúlyozza a nagyobb mértékű drágulást.