Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra került egy lista azokról a brüsszeli politikusokról, akik Soros György bűvkörében tevékenykednek. A milliárdos alapítványának belső adatbázisából kiszivárgott összesítésből kiderül: Soros több mint kétszáz európai parlamenti képviselőt képes mozgatni, ezzel pedig a legnagyobb uniós frakció "tulajdonosának" mondhatja magát. Minő véletlen, hogy éppen a listán szereplő képviselők közül estek neki a magyar kormánynak a Soros alapította Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.
Vágólapra másolva!

Létezik egy lista a Soros-féle Open Society Foundation (OSF) belső adatbázisából, amelyen a milliárdoshoz közeli európai parlamenti (EP) képviselők szerepelnek. A lajstromban "megbízható szövetségesek" címke alatt olvashatók a döntéshozók nevei, ebből kiderül, hogy Soros György 226 politikusnál bír valamilyen befolyással az összesen 751 képviselőt tömörítő EP-ből. Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy

ezzel a létszámmal Sorosé a legnagyobb frakció a Brüsszelben és Strasbourgban is ülésező testületben,

a néppárti (EPP, ide tartozik a Fidesz-KDNP is) tömb méretét (215 fő) is meghaladja.

Soros György (b) emberei Forrás: AFP/Tim Solan

A DC Leaks nevű szivárogtató portál 2016 augusztusában publikált az OSF belső adatbázisából származó mintegy 2500 dokumentumot, ezek között volt a "Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019" című kiadvány is.

A listán olyan befolyásos nevek köszönnek vissza, mint

  • Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke
  • Olli Rehn, egykori gazdasági és pénzügyi biztos
  • Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció vezetője
  • Alexander Lambsdorff, az EP alelnöke
  • illetve Elmar Brok, Guy Verhofstadt, Sophie in't Veld és Ulrike Lunacek.

A listán több jobboldali politikus mellé kommentárt fűztek, így például a CEU-ügyben megszólaló, a magyar kormányt és Orbán Viktort erősen kritizáló luxemburgi Frank Engelnél is az olvasható, hogy adott esetben készek szembefordulni saját pártcsaládjukkal. A kézikönyvszerű kiadvány bevezetője megjegyzi, hogy az OSF-nek "tartós és bizalomra épülő" kapcsolatokat kell kiépítenie a 11 bizottságban és 26 delegációban helyet foglaló,

Deák Dániel mindehhez annyit fűzött hozzá a Gondola.hu-n közölt cikkében, hogy az elmúlt hetek történéseit figyelve nem okoztak meglepetést a hazai balliberális média által felkarolt, a Soros-alapítványok számára megbízható szövetségesnek tartott néppárti politikusok kijelentései, amelyek például a Fidesz kizárását javasolták a Néppártból. Az elemző hozzátette: Soros jól kiépített hálózata ellenére a Néppárt többségének álláspontja nem ilyen elfogult, hanem Manfred Weber véleményét osztja, aki azt hangsúlyozta, hogy a hisztériakeltés helyett az Európai Bizottság objektív vizsgálatára van szükség a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán.

Soros György európai parlamenti embereiről itt lehet bővebben olvasni.