Vádat emeltek Mengyi Roland ellen

parlament, plenáris ülés, országgyűlés,  mengyi roland fidesz
Vágólapra másolva!
Bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével és befolyással üzérkedéssel vádolják Mengyi Roland fideszes képviselőt. Ha bűnösnek találják, akár 15 évet is kaphat.
Vágólapra másolva!
Mengyi Roland az Országgyűlés ülésén beszél 2014 júniusában, 2016 őszén vonták meg a kormánypárti képviselő mentelmi jogát Forrás: Origo

Mengyi Roland és társai 2015 tavaszán elhatározták, hogy elérik azt, hogy a közeljövőben szociális szövetkezetek számára

európai uniós forrásból származó pályázatot írjanak ki

azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen – valós teljesítés nélkül – saját maguk megszerezzék - írta közleményében Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze a vádirat alapján.

A képviselő, annak fejében, hogy részesedhet az elnyert pénzből, vállalta, hogy segít a pályázat kiírásában. Ezzel kapcsolatban többször is egyeztettek. Az egyik találkozón Mengyi Roland azt mondta, 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot kell a pályázat kiírásáért.

Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért összeget, amelyet Mengyi Roland barátjának juttattak el.

Az ügyészség szerint a vádlottaknak egyetlen célja volt. A pályázaton elnyerhető teljes összeghez akartak hozzájutni, hogy az egészet magukra költsék. Olyan tevékenységet, amely "a pályázati célok megvalósítására alkalmas", nem akartak végezni. Az ügyészek szerint abban állapodtak meg, hogy csak annyit tesznek meg, amellyel elkerülik a lebukást.

- olvasható a vádiratban.

Az ügyészség Mengyi Rolandot és társait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérletével, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

Polt Péter legfőbb ügyész indítványára az országgyűlési képviselő mentelmi jogát tavaly szeptemberben felfüggesztette az Országgyűlés. A Központi Nyomozó Főügyészség október 10-én hallgatta ki gyanúsítottként a képviselőt, aki, ha bűnösnek találják, akár 15 évet is kaphat.