Törvény készül az ingyenplakátolás ellen

Halász János; Kósa Lajos
Budapest, 2017. április 4. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Frakcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2017. április 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Még a héten benyújtja az Országgyűlés elé a pártok tiltott támogatásáról szóló javaslatát a Fidesz, annak érdekében, hogy a politikai tömörülések a reklámhordozókat csak piaci áron vehessék igénybe – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos elmondta: a törvénymódosítás célja, hogy

ne valósulhasson meg burkolt párttámogatás

azzal, hogy piaci ár alatt kapják meg a plakáthelyeket a tömörülések. Ezzel "a Jobbiknak is segíthetnek, hogy kiszabadulhassanak Simicska Lajos hálójából" – mondta, de utalt Lendvai Ildikó szocialista politikus korábbi kijelentésére is, miszerint Soros Györgynek befolyása van a baloldalra.
Hangsúlyozta: továbbra is

meg kell nehezíteni, hogy milliárdosok pártokat vásárolhassanak fel,

hogy ne néhány oligarcha dönthesse el a választók helyett, mi legyen az országban.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ismertette: a párttámogatásról szóló jogszabály jelenleg is igen szigorú, például helyiséget sem bérelhetnek piaci ár alatt.

Nem érkezett beépíthető módosító

A frakcióvezető arról is beszámolt, hogy eddig nem érkezett olyan javaslat a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló előterjesztéshez, amely beépíthető lenne. Az igazságügyi bizottság által kedden tárgyalt javaslatról megjegyezte: maga nem támogatná, hogy a jogszabályba kivételek kerüljenek, például a karitatív szervezeteket érintően, rámutatott ugyanakkor arra, hogy ezen szervezetek nem is tiltakoznak az ellen, csupán a Soros Györgyhöz köthetőek.

Kérdésre azt mondta: egy esetleges brüsszeli vizsgálat esetén ezen törvény esetében is az eddigi szokásoknak megfelelően jár el a kormányzat, és

ha szükséges, a bírósághoz fordul.

Megjegyezte: ha a Brüsszelben tárgyaló Soros György kérésére megalapozottan indít eljárást a bizottság, akkor azt végigviszi a magyar kormány. Hozzátette: az üzletember számtalan esetben bizonyította, hogy átgázolt milliókon, csak hogy több pénze legyen. Európában szolidárisak vagyunk, szociális piacgazdaságot építünk, és

- fűzte hozzá.

Azt is elmondta: pártalapítványok civil szervezeteket csak igen korlátozottan támogathatnak, a költségvetési támogatásokat pedig jelenleg is fel kell tüntetni.