Törpevíziló született Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Az újszülött törpevíziló már most 11 kilogrammot nyom. A Nyíregyházi Állatparkban ő eddig a harmadik borjú, aki ráadásul hím. 
Vágólapra másolva!

A Nyíregyházi Állatparkban lehet meglátogatni az újszülött törpevízilovat. A kis bika 2 hetes, 11 kilogramm – és hatalmas szenzáció. Különlegességnek számít ugyanis, mivel mindössze 19 törpevíziló jött a világra az elmúlt évben, és nagyon ritkán születik hím. A nyíregyházi bébi már átesett az első orvosi vizsgálatán is.

A törpevízilovakat egy tenyészprogram keretein belül szaporítják.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tenyészprogramjához a Nyíregyházi Állatpark 2006-ban csatlakozott.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Az újszülött bika apja Dániából való, az anyja egy másik hazai állatkertből jött. Ő a harmadik törpevíziló, aki 190 nap után ide született.

Broutille, az anyaállat napi 4-5 alkalommal szoptatja a kicsinyét, aki 2-4 hónapos korában kezd majd el szilárd ételt, szénát, zöldséget és gyümölcsöt enni.

A törpevíziló egyébként a nílusi víziló kis méretű rokona, amely Nyugat-Afrika esőerdeiben és mocsaraiban őshonos. Nagyon félénk, rejtett életmódot folytat. Az anyák általában elfektetik és eldugják a kicsinyüket a világ elől, hogy biztonságban tudják őket. A kis vízilovak 4-6 hetes korukban tanulnak meg úszni, és 6 hónapos korukig az anyjukkal maradnak.

Az élőhelyek csökkenése és a vadászat miatt már csak alig kétezer példány él a természetben. Az állatkertek nagyjából 200 vízilónak adnak otthont, ebből 120 Európában él.