Egy évszaknyi különbség lesz az ország két fele között

Vágólapra másolva!
Kettészakad az ország időjárása: csaknem 20 Celsius-fok különbség a keleti és a nyugati országrész között - hívta fel a figyelmet szerdán Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai szolgálat azt írta: az országtól nyugatra húzódó hosszú frontrendszer csak nagyon lassan közelít a Kárpát-medence felé.

Csütörtökön a hideg levegő az alacsony légrétegekben már beszivárog az Észak-Dunántúlra; abban a térségben felhős, esős idő várható, és

a hőmérséklet csaknem a hajnali minimum értékek körül marad.

Ezzel szemben az ország keleti felére délies áramlással még meleg levegő érkezik, ott a több órás napsütés és az élénk szél hatására több helyen

25 fok köré melegedhet fel a levegő.

A két véglet közt a középső területeken változó felhőzetre, és főként délután záporokra, zivatarokra is számítani lehet - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön is többfelé lesz erős a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet északnyugaton 6-8, másutt 8-13 fok között alakul. A nappali maximumok

a Dunántúl északnyugati felén már csak 8-13, az Alföld délkeleti részén még 22-25 fok között alakulnak.

Hétvégére javul az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Keletebbre tolódik a csapadékrendszer, így már sokfelé valószínű eső, zápor. A szél ÉNy-ira fordul és több helyen viharossá fokozódik. Nyugaton 10 és 15, keleten 15 és 22 fok között alakul a hőmérséklet.

A hétvégére javult az idő. Szombaton mindenhol kisüt a nap, és délutánra mérséklődik a reggel még erős légmozgás. 15 fok körül várható a csúcsérték.

Vasárnap felmelegedés kezdődik. délután már újra 15-20 fok közötti értékeket mérhetünk.

Sok napsütés ígérkezik, záporra kicsi az esély.