Vágólapra másolva!
A magyarok jelentős része még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre, pedig súlyos szenvedélybetegségről van szó. Az Ökumenikus Segélyszervezet és Szerencsejáték Zrt.-vel most információs pontokkal bővíti a Játék határokkal nevű programját.
Vágólapra másolva!

Közös kutatást készített a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatban. Az eredményeket egy szerdai sajtótájékoztatón ismertette Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke.

A vizsgálat szerint:

  1. A szerencsejáték–függőséget közepesen súlyos problémának látják a magyarok.
  2. A válaszadók többsége (61 százaléka) jártasnak véli magát a szerencsejáték-függőség témájában.
  3. A megkérdezettek majdnem fele még mindig inkább rossz szokásnak tartja ezt a függőséget, és nem komoly betegségnek.
  4. Ha a saját hozzátartozójuk válna függővé, a válaszadók elsöprő többsége, 87 százaléka kérné szakértő segítségét.
  5. Öt megkérdezettből négy válaszadó nem tudott említeni magától olyan személyt vagy szervezetet, ahova segítségért tudna fordulni.

Mindez azért is aggasztó, mert korábbi adatok szerint

Magyarországon a lakosság 1,36 százaléka szerencsejáték-függő,

ami több mint 130 ezer embert jelent. Ez megfelel az 1-3 százalék közötti uniós átlagnak. Ugyanakkor további 17 százalék veszélyeztetett, és a fiatalok körében is hasonlóak az arányok.

Információs pontok országszerte

Tordy Zsuzsanna szerint a mostani eredmények azt mutatják, hogy a magyarok jelentős része még mindig nem kezeli helyén a szerencsejáték-függőséget. Fel kell hívni a betegséggel küzdők figyelmét arra, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, és

Hozzátette, az Ökumenikus Segélyszervezettel közös programjukat információs pontokkal egészítik ki.

Az információs pontok fő célja, hogy tájékoztassa a szerencsejáték-függőségben szenvedőket arról, milyen szervezethez, intézményhez fordulhatnak segítségért. A pontok nem a közvetlen kezelésben és ellátásban, hanem a közvetítésben játszanak nagy szerepet. Tíz megkérdezettből kilenc fontosnak tartja, hogy legyenek tájékoztató pontok.

Az alábbi városokban nyílnak információs pontok:

  • Budapest,
  • Miskolc,
  • Szolnok,
  • Orosháza,
  • Debrecen,
  • Kaposvár,
  • Sopron.

A pontos címek a program honlapján találhatók meg.

2012-ben indult a program

A karitatív szervezet és a Szerencsejáték Zrt. Játék határokkal elnevezésű szemléletformáló és prevenciós programja 2012 óta működik. A kezdeményezés a prevencióra, a szemléletformálásra és az érzékenyítésre helyezi a hangsúlyt.

Figeczki Tamás szakmai vezető, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa szerint azért volt szükség a programra, mert míg az alkohol- és drogfüggőség kezelésére széles szolgáltatást nyújtó intézményrendszer épült ki, addig

Eddig hat település (Debrecen, Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű és Olaszliszka) 14 iskolájának 1100 tanulója kapcsolódott be a program megelőzési részébe.

Csaknem 500 osztályfőnöki órát tartottak,

de volt kortárs segítői képzés, rajzpályázat, nyári tábor, valamint oktatófilmet és tanéri kézikönyvet is készítettek. A következő tanévben 9 település 11 iskolájában lesznek prevenciós foglalkozások.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szerint a programnak azért van különösen nagy jelentősége, mert olyan fiatalok ezreinek figyelmét hívta fel a szerencsejáték-függőség veszélyeire, akik ebben a tekintetben a társadalom legveszélyeztetettebb korosztályába tartoznak.