Több mint három ezer ember ellen adtak ki elfogató parancsot Törökországban

GÜLEN, Fethullah
Kayseri, 2017. április 26. Őrizetbe vett feltételezett gülenistákat vezetnek rendőrök a közép-törökországi Kayseri tartomány azonos nevű székhelyén 2017. április 26-án. Ezen a napon több mint háromezer feltételezett gülenista ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban a 2016. júliusi török puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatához fűződő állítólagos kapcsolata miatt. (MTI/AP/Olcay Düzgün)
Vágólapra másolva!
Törökországban a tavaly júliusi puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatához fűződő állítólagos kapcsolata miatt adtak ki elfogatóparancsot 3224 ember ellen - adta hirül az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/AP/Olcay Düzgün

8500 rendőr vesz részt a razziában

1013 embert már őrizetbe vettek. Azzal gyanúsítják őket, hogy a gülenista mozgalom rendőrségbe beépült tagjait irányították.

Az ország mind a 81 tartományára kiterjedő szerdai rajtaütés-sorozat az idei év eddigi legnagyobb török razziája, amelyben mintegy 8500 rendőr vesz részt.


Süleyman Soylu török belügyminiszter a nap során korábban úgy nyilatkozott, hogy a rajtaütések még folytatódnak.

- mondta a belügyminiszter.

2016.06.16. puccskísérlet Törökországban Forrás: AFP/Ozan Kose

113 260 embert vettek őrizetbe április 2-ig

A belügyi tárca legutóbb április 2-án közölt adatai szerint tavaly július 15. óta 113 260 embert vettek őrizetbe Törökországban a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben, közülük 47 155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek. 10 732-en rendőrt, 7463-an katonát, 2575 bírót és ügyészt és 26 177 civilt vettek őrizetbe.

A letartóztatások mellett közel 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából

egyebek közt a katonaság, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal.