Szijjártó: Durván beavatkoztak Macedónia belügyeibe

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. április 18. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai Tata Consulting új budapesti irodájának megnyitását bejelentő sajtótájékoztatón 2017. április 18-án. MTI Fotó: KKM / Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Amit Macedóniában látunk, az a sorozatos külső beavatkozások következménye, és világosan mutatja, milyen veszélyekkel jár, ha egy ország életébe kívülről beavatkoznak – mondta pénteken a szkopjei tiltakozásokról és a parlament elleni támadásról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az uniós külügyminiszterek máltai találkozóján tartózkodó tárcavezető úgy foglalt állást, hogy Macedóniának korábban stabil kormánya volt, amely egymás után öt választáson is győzni tudott.

Szijjártó Péter: Durván beavatkoztak Macedónia belügyeibe Forrás: MTI/Kkm / Kovács Márton

"Az elmúlt két-három évben azonban egymást követték a durva beavatkozások Macedónia belső ügyeibe. Több ezer kilométerre lévő országok nagykövetségei diktálták a választási időpontokat, Soros Györgyhöz kötődő szervezetek finanszírozták a kormányellenes akciókat, a kisebbségi pártokat pedig egy szomszédos ország kormánya látta el utasításokkal" – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy mindennek következménye elszomorító: instabilitás, fejetlenség, erőszak.

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A parlamentbe is betörtek

A szkopjei parlamentbe csütörtökön tüntetők törtek be, az összetűzésekben mintegy száz ember megsérült, köztük képviselők és újságírók is. A legutóbbi választáson az eddigi szociáldemokrata ellenzék alulmaradt ugyan a jobbközép kormánypárttal szemben, de albán szövetségeseivel többséget tudna kialakítani a törvényhozásban.

Elszabadultak az indulatok Macedóniában Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Besar Ademi

Ez a többség csütörtökön – a napirendtől eltérve – új, albán házelnököt választott a parlament élére, miután a jelenlegi elnök szünetet rendelt el. A választás jogszerűségét a jobboldal megkérdőjelezi, a tüntetők az új parlamenti elnök megválasztásán háborodtak fel, emiatt hatoltak be a törvényhozás épületébe.