Milliárdokban mérhető a méhészkedés hatása

méz
Vágólapra másolva!
A magyarországi méhészkedés megkérdőjelezhetetlen, hiszen nem csak ökológiai vagy biológiai szempontból fontos, hanem sokat lendít a hazai gazdaságon is. 
Vágólapra másolva!

A méhészet rendkívül fontos Magyarországon, hiszen közvetlen gazdasági hatása milliárdokban mérhető. Közvetve a megporzáson keresztül az ökológiai egyensúlyt fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is nélkülözhetetlen - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára, Nagy István.

A méhészet több ezer család megélhetéséhez nyújt segítségét, van akinek kiegészítő vagy fő pénzkereseti forrását jelenti.

Forrás: Origo

Az államtitkár elmondta, hogy a tárca külön figyelmet szentel a méhészeti ágazatnak, hiszen célja a méhészet versenyképességének fokozatos növelése. Hiszen a hazai méhészet a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztés 3 százalékát teszi ki, ami megközelítőleg

22-25 milliárd forintot jelent.

A vásárlói bizalom további növelését is fontos feladatnak tartja.Példaként hozta fel a rendszeres mézvizsgálatot, a termelői azonosítás célját szolgáló méz-zárszalag és a termelői mézesüveg használatát.

Sokéves átlagban a méhészek száma 15 és 20 ezer között mozog, a méhcsaládok száma pedig meghaladja az egymilliót.

Magyarország a hatodik helyen áll azon Európai Uniós országok között, amelyeknek a legtöbb méhcsaládja van.

Az elmúlt 10 évben a hazai méztermelés 15 és 30 ezer tonna között változott.