Vágólapra másolva!
A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint az elmúlt 3 hónapban több tucat civil halt meg  és 11.000-et kitelepítettek fegyveresek a Közép-afrikai Köztársaságban.
Vágólapra másolva!

Civilek az áldozatok

A civil szervezet jelentése szerint az országban jelenleg két csoport harcol egymással az ország központi része feletti ellenőrzés megszerzéséért.

- közölte Lewis Mudge, a Human Rights Watch jogvédő szervezet Afrika-kutatója.

A közelmúltban elkövetett támadások egyik szemtanúja elmondta, hogy a Fuláni Szövetség a Közép-afrikai Békéért nevű lázadó milícia a szeme láttára lőtte agyon négy, köztük egy hét hónapos gyermekét a csoport márciusi támadása során. Más szemtanúk arról számoltak be, hogy a rivális lázadócsoport, a Népi Front a Közép-afrikai Köztársaság Újjászületéséért is hasonló mészárlásokat követett el.

2013-ban kezdődtek a harcok

Az erőszak az után szabadult el az országban, hogy 2013-ban muszlim fegyveresek, a korábbi Seleka muszlim lázadószervezet tagjai megbuktatták az ország keresztény elnökét, amire válaszul keresztény milíciák csoportja, az anti-Balaka megtámadta az országban élő muszlim közösséget.
A legutóbbi összecsapások azt követően kezdődtek, hogy februárban az anti-Balaka harcosai a fuláni etnikum egy csoportjával végeztek egyik támadásuk során.

11 ezer ENSZ békefenntartó sem képes rendet tenni

A világ egyik legszegényebb államában annak ellenére folynak továbbra is a fegyveres harcok, hogy az ENSZ mintegy 11 ezer békefenntartója teljesít szolgálatot a térségben.
Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet jelentése szerint a térségben zajló erőszakhullám közepette a múlt hónap során csonkításokat és tömeges kivégzéseket is végrehajtottak.