CEU-ügy: Szijjártó Péter szerint hamarosan kiderül, van-e nyitottság

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az amerikai tárgyaló kinevezésénél dőlhet el, van-e nyitottság és jó szándék a megegyezésre, mivel az államközi, kormányközi megállapodáshoz olyan tárgyalófél kell, aki rendelkezik a megfelelő mandátummal a megállapodás megkötéséhez az adott ország kormánya részéről - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CEU-ügyről egy rögtönzött sajtótájékoztatón a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozója előtt szerdán, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hozzátette: nem lát olyan okot, amely miatt egy ilyen megállapodás ne jöhetne létre. Ha a maláj, a thai és a kínai kormány meg tudja kötni a magyar kormánnyal a megállapodást a Magyarországon működő egyetemeik működésére, akkor a "kiváló amerikai egyetemek" esetében sem hiszi, hogy ne kötné meg az amerikai kormány a vonatkozó megállapodásokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Elmondta, az Egyesült Államok esetében három egyetem működik Magyarországon, amelyek a külügyminiszter szerint "elég komoly intézmények" ahhoz, hogy államközi, kormányközi megállapodás rendezze a működési feltételeiket.

Kitért arra is, hogy tárgyalásokra kijelölt helyettes államtitkár mind a négy, unión kívüli ország nagykövetségével egyeztetett, amelyekhez kötődően egyetem működik Magyarországon. Az eddigi tárgyalások során, sem a thai, mind a maláj és a kínai nagykövetség nem látott semmilyen ehézséget a feltételek teljesítésében, megkérik a megfelelő mandátumokat a fővárosuktól.