Debrecenben robbant ki a baloldal újabb háborúja

Baloldali ellenzéki tüntetés Blaha Lujza tér DK Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc MSZP  Magyar Szocialista Párt október 23.
Baloldali ellenzéki tüntetés Blaha Lujza tér DK Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc MSZP Magyar Szocialista Párt 2016.10.23.
Vágólapra másolva!
A baloldali belháború újabb fejezetét hozta a debreceni időközi választás. A 6-os körzetben vasárnap voksolnak, és szemben a szentendrei választással, most gyakorlatilag az összes mérhető támogatottsággal rendelkező párt rajthoz áll. Az MSZP és a DK azon veszett össze, hogy kinek kellett volna visszalépnie, és ki tehet arról, hogy a két párt nem indul közösen. A Gyurcsány-párt abban bízik, hogy megelőzheti az MSZP-t, így egy leendő összefogási tárgyaláson kedvezőbb pozícióból diktálhatnának. Az ellenzéki megosztottság a Fidesznek kedvezhet abban a városban, ahol legutoljára 1998-ban tudott az MSZP egy körzetet megnyerni.
Vágólapra másolva!

A baloldali ellenzéken belüli belháborúnak az egyik újabb fejezete lett egy debreceni időközi önkormányzati választás. A város 6-os körzetében egy fideszes képviselő halála miatt kell új voksolást tartani. A Hajdú-Bihar megyei székhelyen a választás kimenetele az erőviszonyokat nem befolyásolja, mivel 2014-ben az összes választókerületben a kormánypártok nyertek. A Fidesz helyi fölényét jól mutatja, hogy

az MSZP utoljára 1998-ban tudott egy egyéni körzetet megnyerni

Debrecenben az önkormányzati választáson.

Debrecenben legutóbb 1998-ban tudott a baloldal egy egyéni körzetet megnyerni, azóta egyet sem Forrás: MTI/Oláh Tibor

A mostani voksolás egyik érdekessége, hogy gyakorlatilag az összes mérhető támogatottsággal rendelkező ellenzéki párt önállóan indul. Így ringbe száll az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az Együtt és a Munkáspárt is. A voksolás tehát egyfajta erőfelmérő is lehet a baloldali erők között, így aki a legjobban szerepel, az lehet az erőnyerő a későbbi egyeztetések során. A baloldali külön indulás azonban nem várt feszültségeket okozott.

Az MSZP Gyurcsányt hibáztatja

Az MSZP szerint Gyurcsány Ferenc és pártja csak "színpadi beszédekben" hangoztatja az ellenzék együttműködését, de a gyakorlatban jelenleg ennek az ellenkezőjét látják. A szocialisták szerint pártjuk, ahogy Zuglóban, a józsefvárosi időközi önkormányzati választáson is közös jelöltben gondolkodott, de az erről szóló megállapodást

"egy nap alatt felmondta" a DK országos elnöksége.

Most az MSZP azt javasolta, hogy a debreceni időközi választáson egy közös jelölt legyen, akár azon az áron is, hogy visszalépteti a saját jelöltjét. Erre a DK "semmilyen érdemi választ nem adott".

Az MSZP most Debrecenben veszett össze a DK-val Forrás: Csudai Sándor - Origo

A DK szerint félnek a szocik

A DK szerint ebben a választókerületben még soha nem nyert baloldali jelölt, 3 évvel ezelőtt a Fidesz 57 százalékot kapott, a DK 10-et, az MSZP 7-et. Ez tehát olyan választókerület – mint amilyennel fogunk találkozni az országgyűlési választásokon is –, amely a baloldal szempontjából nem nyerhető, ezért 27 ilyen helyen majd akkor is egymással szemben fognak indulni. A DK szerint ezek a helyek a felkészülés szakaszában erőpróbát jelentenek, megmérik, hogy mennyi az MSZP, és mennyi a DK támogatottsága. Most, amikor minden jel szerint nagyobb támogatásra számíthat a DK, mint az MSZP, hirtelen összefogást akartok,

ne futamodjatok meg, ne lépjetek vissza

– írta a Gyurcsány-párt.

Gyurcsány Ferenc szerint félnek a szocik a hajdúsági megyeszékhelyen Forrás: Csudai Sándor - Origo

Ők öt százalékot akarnak

A körzet politikai erőviszonyait tekintve teljesen érthető, hogy a DK most képes lehet arra, hogy az országos közvélemény-kutatásokkal szemben lényegesen jobb eredményt érjen el, mint az MSZP. Mint korábban láttuk a 2014-es önkormányzati választáson, a Gyurcsány-párt három százalékponttal előzte meg a szocialistákat. A három évvel ezelőtti európai parlamenti választáson azonban csak fél százalékpontot tudtak ráverni az MSZP-re. Vasárnap eldől, hogy a DK meg tudja-e ismételni korábbi eredményeit, vagy pedig az MSZP fog-e előzni.

De mi a helyzet a többi párttal? A Fidesz-KDNP-nek az előző választások alapján stabil támogatottsága van a körzetben. Türk László,

a kormánypártok jelöltje a kampányban 1400 aláírást gyűjtött,

és az is neki kedvez, hogy az ellenzék nem indul egységesen. Az Együtt és az LMP számára abból a szempontból fontos a voksolás, hogy sikerül-e az ötszázalékos küszöböt megugorniuk. A körzet korábbi eredményei alapján erre az LMP-nek vagy nagyobb esélye, de a 2014-es EP-választáson az Együtt is majdnem elérte a bűvös küszöböt.