Ma a történelem tudásukról adnak számot az érettségizők

Nyíregyháza, 2017. május 8. Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A történelemírásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák a középiskolákban. Középszinten, 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten, 112 helyszínen 5655 diák ad számot tudásáról - tájékoztatott az Oktatási Hivatal.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Balázs Attila

A középszintű írásbeli 180 percig tart

Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges, kifejtendő feladatokból áll.
A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is ők határozhatják meg.

A vizsga 60 százaléka magyar történelem

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.

Az összes feladat közel fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

A feladatlap megoldásához a középiskolai történelmi atlasz használhatók.

Az emelt szintű vizsga 240 percig tart.

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz.

A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot.

A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

Történelemből is van idegen nyelven érettségi.

Középszinten 1704 diák vizsgázik angol, francia, horvát, német, olasz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven. Emelt szinten pedig 110 fiatal érettségizik angol, francia, horvát, német, szerb és szlovák nyelven - írta az Oktatási Hivatal.