A rotavírus szinte minden gyereket megfertőz

Vágólapra másolva!
Minél fiatalabb korban érdemes beoltani a gyerekeket az olykor nagyon agresszív vírus ellen, mert ezzel a család többi tagját is meg lehet védeni - olvasható a Házi Gyermekorvosok Egyesületének sajtóanyagában.
Vágólapra másolva!

A rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen,

a világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal.

A családtagokat, idős, beteg nagyszülőket is a gyerekek beoltásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer.

Az elnök kiemelte, hogy a súlyos kiszáradással fenyegető fertőzésről van szó, a tünetek a kisgyerekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra.

Már 12 hetes korra kialakulhat a védelem a vírus ellen

Az oltás már hat hetes kortól elkezdhető, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát, a háromadagos vakcinával legkésőbb a gyerek 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot - hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

A rotavírus rendkívül ragályos

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem egyetemi docense, családorvos kiemelte, hogy a rotavírus borzasztóan ragályos, nagyon hamar megfertőzheti a család arra fogékony tagjait.

A vírus életképes marad a játékokon, jelen lehet a mosdóban, a konyhában, a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről pedig közvetlenül is bejuthat a gyermek szervezetébe.

A rotavírus elleni oltás 81 ország oltási rendjében szerepel és Magyarországon is egyre több önkormányzat ismeri fel a megelőzés fontosságát.