Vágólapra másolva!
Eddig több mint 16 millió forintot keresett hallgatói érdekvédelemből a Momentum Mozgalom több tagja. Soproni Tamás, a párt alelnöke, aki korábban trágárságával hívta föl magára a figyelmet például több mint másfél millió forintot tett zsebre a höközéssel. A nyilvános adatok végigböngészése után gyakorlatilag kiderült, hogy a Momentum nagyrészt a budapesti egyetemi vezetőkre épül. És már korábban jól éltek a mozgalmárkodásból, azelőtt, hogy kitalálták volna olimpiaellenes klubjukat, és hogy megjelent volna a háttérben Soros György.
Vágólapra másolva!

A Momentum prominensei színrelépésüket követően szinte mindennap arról beszéltek, hogy nemcsak Budapesten, hanem vidéken is folyamatosan jelen szeretnének lenni a politikai közéletben, szakítva a rendszerváltás utáni balliberális pártok Budapest-központúságával.

Ez a panel azonnal hiteltelenné vált

Mécs János vidékieket becsmérlő írásának nyilvánosságra kerülésével.

Mécs Imre, volt SZDSZ-es és MSZP-s képviselő fia többek között a következőket írta: "Istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni." Mécs János azzal védekezett, hogy sorait iróniának szánta.

A Momentum és Soros György

Mint arról korábban beszámoltunk, mind ideológiai, mind szervezeti alapon több szálon kapcsolódik Soros Györgyhöz a Momentum Mozgalom. Megpróbáltuk megtudni azt is, hogy anyagilag hogyan kötődnek Soroshoz, pontosan mennyi pénzt kapnak Soros szervezeteitől. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke legutóbbi interjújában egyértelműen bevándorláspárti álláspontot foglalt el. A Momentum több vezetője pedig az amerikai tőzsdespekulánshoz köthető szervezeteknél dolgozott vagy dolgozik, mint például Hajnal Miklós és Donáth Anna Júlia. Vagyis a cím pontosan kifejezi a valóságot: láthatóan Soros György diktál a Momentumnak. Ahogy mondani szokták: az ő kottájából játszanak.

Innen nőtt ki a Momentum

A vezető momentumosok életútjának a végigkísérésével szintén arra a következtetésre juthatunk, hogy a főváros a meghatározó mind a szervezet, mind az egyes szereplők tekintetében. A Momentum gyakorlatilag az ELTE Bibó István Szakkollégiumából, valamint az ELTE HÖK-világból nőtt ki. A két szervezet között erőteljes az intézményi kapcsolat, ami sok esetben személyi átfedésekben nyilvánul meg.

Fekete-Győr András – a Momentum Mozgalom több tagja milliókat tehetett zsebre a hallgatói érdekvédelemből Forrás: MTI/Marjai János

Csala Dániel, Pottyondy Edina, Mécs János az előbbi körhöz tartozik, Soproni Tamás pedig egyértelműen az utóbbihoz köthető. Ha azonban figyelmesen megvizsgáljuk a budapesti olimpiát megakadályozó párt hátországát, nagyon kiterjedt HÖK-hálózatra bukkanunk. A Hallgatói Önkormányzatról tudvalevő, hogy tagjai egy olyan, a hallgatóktól elkülönülő, belső kört alkotnak, akik nem csupán az egyetemi évek alatt számíthatnak egymásra. Az egyetemi ügyeskedés világa egy

olyan kapcsolatrendszert ad, amire bármikor lehet számítani,

legyen szó üzleti kapcsolatról, politikai pozíció vagy kormányzati titulus megszerzéséről.

Ügyeskedés és kiüresedés

A Momentumban egyre nő a HÖK-hálózat befolyása, amit jól mutat, hogy az ELTE TTK-s HÖK-vezér, Béni Kornél lett a március elsején 3 millió forint jegyzett tőkével megalapított Momentum Catering Rendezvényszervező, Vendéglátó és Szolgáltató Kft. képviseletre jogosultja, ezzel fontos pozíciót szerzett a párt gazdasági hátországában.

Az olimpiarendezést megakadályozó politikai szervezetet kritikusai gyakran vádolják világkép-nélküliséggel, talán jogosan. Mindenesetre az biztos, hogy ennek a képnek a kialakulásában elvitathatatlan „érdemet" játszik az erős HÖK-mag. Számukra kapóra jött a frissen alakult mozgalom, kiváló lehetőséget nyújtott a kiöregedett hökösöknek gazdasági hatalmuk átmentésére, valamint politikai ambícióik beteljesítésére. A hallgatói szervezetre

a szellemi kiüresedés, az individualista szemléletmód, a féktelen bulizás

(elég a gólyatábori botrányokra gondolni), annak tagjaira pedig az ügyeskedés, a meghosszabbodott egyetemi tanulmányok, a parti-Erasmus-lét a jellemző.

A pénzversenyben élen áll a Momentum

A balliberális párt HÖK-pénzek kipumpálásban igazán jól teljesített, hiszen hat olyan momentumos van, aki több mint egymillió forintot zsebelt be a HÖK-kasszából. A politikai pártok közül a Momentum előkelő helyen áll a HÖK-ös pénzversenyben, ugyanis a párt ismert arcai közül az Átlátszó által kiperelt adatok alapján összesen 16 318 990 forintot zsebeltek be.

Soproni Tamás (jobboldalt) számára is jól jövedelmezett a hökösködés Polyák Attila - Origo

Zaránd Mesterházynak is besegített

A listát az országosan is előkelő (7. helyen álló) Zaránd Péter, a MoMo egyik alapítója vezeti. Összesen 6 400 000 forinttal dicsekedhet, amiből két rekord havi utalást tudhat magáénak. Az ELTE ÁJK-n Jurátus (kari lap) főszerkesztő, majd EHÖK közkapcsolati alelnök és ELTE EHÖK elnök volt. 2011 szeptemberében 710 000 forint jutalmat kapott egy összegben, 2012 februárjában pedig 910 000 forintot szintén a jutalomkeret terhére. Utólag ezt azzal indokolta, hogy az nem az ő "fizetése" (jutalma) volt, hanem ebből fizette a kari lap megjelenését és a kari lap cikkszerzőit.

Ezzel csak a gond, hogy törvénytelen költésnek számít, mert lapkiadást csak az úgynevezett dologi keretről lehet kiutalni, áfás számla ellenében, a munkát végzőket pedig nem szokás zsebbe fizetni, mert az könyveletlen jövedelem, úgynevezett feketemunka.

Zaránd egyébként korábban Mesterházy Attilának is dolgozott

az MSZP gyakornokaként, egyszer még parlamenti felszólalást is írt neki.

A volt MSZP-s fia sem járt rosszul

A „előkelő" második helyre Dukán András Ferenc futott be, aki a TTK HÖK elnöke, a TTK HÖK Hallgatói Alapítványának tisztségviselője (külön fizetésért), valamint az ELTE EHÖK gazdasági alelnöke volt. Összesen 2 731 700 forintot zsebelt be a höközéssel.

Harmadik lett az egyetemi ügyeskedők versenyében Tabajdi Péter, aki szintén az ELTE TTK HÖK környékén mozgott, valamint az EHÖK informatikusaként is szerepet vállalt, összesen 1 998 200 forintért. Korábban

az MSZP informatikai rendszerénél segített,

azon egyszerű oknál fogva, hogy Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő fia.

Momentumos főszervező az évtized botrányában, szexuális erőszak a gólyatáborban

Kőszegi Tamás, a Momentum tagja, aktivistája korábban az ELTE TÓK HÖK gazdasági alelnöke, valamint az ELTE EHÖK gazdasági és pályázati adminisztrációért felelős referense volt. A főszervezője volt a „Multikulti Gólyatábor" nevű rendezvénynek (Fonyódliget, 2014 nyara), ahol megerőszakoltak egy lányt.

Összesen 1 844 000 forint „jutalmat" kapott

az egyetemi polgárok érdekeinek hathatós képviseletéért. Az utóbbi pozíciójából azonban később visszahívták. Kőszegi többször elmondta, hogy szereti a HÖK-világot, és az egyetemi évek a legszebbek, ennek megfelelően elkezdte az ELTE IK-t, ahol természetesen szerepet vállal a Hallgatói Önkormányzatban, így a fenti összeg feltehetőleg emelkedni fog.

A Momentum Mozgalom gyakorlatilag az ELTE HÖK világából nőtt ki Forrás: MTI/Rosta Tibor

A trágár Soproni is jól keresett

Béni Kornél szintén az ELTE TTK HÖK elnöke volt, Dukán András Ferencet követte a sorban. Jelenleg ő a TTK HÖK Hallgatói Alapítványának képviseletre jogosultja (külön fizetésért). Eddig 1 797 090 forintot kapott a hallgatói érdekvédelemért, de ez az összeg várhatóan növekedni fog a jelenleg betöltött posztja miatt.

A sorból pedig nem maradhat ki a Momentum „kiafaszomozós" politikuscsemetéje, aki korábban az MSZP-DK-Együtt-PM korábbi közös önkormányzati képviselőjelöltje volt Budapest VI. kerületében.

Az 1 548 000 forintos fizetésével a hatodik legjobban fizetett

HÖK-ös a Momentumban. Soproni jelenleg a párttá alakult Momentum alelnöke.