KKM: Lehet amerikai-magyar megállapodást kötni a CEU-ról

Vágólapra másolva!
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke szerint lehet amerikai-magyar megállapodást kötni a Közép-európai Egyetemről (CEU), hiszen több ilyen egyezmény létezik a két ország kormánya között.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás sajtófőnök megerősítette azokat a sajtóinformációkat az MTI-nek miszerint van reaélis esély a megállapodásra. Korábban ugyanis

az amerikai és a magyar kormány három oktatási megállapodást is kötött,

ezért szerinte nem érthető az amerikai fél azon álláspontja, hogy kormányuk oktatási együttműködési megállapodással kapcsolatban nem lenne illetékes.

Hangsúlyozta: a CEU-val kapcsolatos vitában jelenleg nem Magyarország térfelén pattog a labda, hetek óta várják egy kérdésre a választ az Egyesült Államoktól. Hozzátette, Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott nem sokkal kinevezése után

felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjével, három hete tárgyalásokat is folytattak.

Azóta várják a választ arra a kérdésre, hogy ki a főtárgyaló, kihez tudnak fordulni, de erre a kérdésre nem érkezett válasz.
A sajtófőnök megjegyezte, hogy Kínával a külföldi egyetemek témájában előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, nem állnak messze a kormányközi megállapodástól.
A PestiSrácok.hu a témában pénteken megjelent cikkében azt írta, Magyarország az elmúlt évtizedekben háromszor kötött kormányzati szintű felsőoktatási megállapodást az Egyesült Államokkal. A portál ezért valótlannak nevezte a CEU rektora és az amerikai diplomaták állítását arról, hogy felsőoktatási ügyekben nem lehet kormányközi szerződést kötni.