Áramütés végzett Zoknival, a gólyával

Vágólapra másolva!
Agyoncsapott az áram egy gólyát Dömösön, a madármentő, aki egynapos kora óta vigyázott rá, indulatos Facebook-bejegyzésben támadja az E.ON-t. A szolgáltató nagyon sajnálja, ami történt.
Vágólapra másolva!

Márton András madármentő egy indulatos Facebook-posztban számolt be a Zokni nevű gólya haláláról. Az állat egy hét múlva lett volna egyéves, egynapos kora óta nevelte Márton, azt írja, hogy az E.ON "sok elavult, szigeteletlen középfeszültségű oszlopa közül egy" ölte meg.

- írja a madármentő, szerinte az E.ON megtehetné, hogy, "minden gyilkos középfeszültségű vezetéket, oszlopot föld alatti vezetékre cserélj", írja, megszemélyesítve a céget. Szerinte "hidegen hagy téged, hogy évi hány fokozottan védett gólyát, ragadozó madarat ölnek meg az oszlopjaid, mert csak az év végi osztalék számít. Csak a profit." Arról is ír, hogy a jövő héten öt gólyafióka kel majd ki a kertjükben, és a statisztikák szerint közülük

ketten élve fognak megsülni.

Kerestük az E.ON-t az ügyben, Egyházi Nikoletta szóvivő az alábbi választ juttatta el szerkesztőségünknek:

"Nagyon sajnáljuk a történteket. Az E.ON társadalmi felelősségvállalási tevékenységének fontos része a környezet védelme, ezen belül a madárvédelmi programunk, amelynek központi eleme a gólyavédelem. Hosszú évek óta együttműködünk az ellátási területünkön lévő nemzeti parkokkal, madártani egyesületekkel. E munka keretében, a madártani szakértők irányításával és ajánlásaik alapján gólyafészek magasítókat, kereszttartókat helyezünk ki, vezetékeket szigetelünk, és madárbarát műszaki megoldásokat alkalmazunk munkánk során. Kiemelkedő tevékenységünk például az Akadálymentes égbolt programban való részvétel, amelynek keretében a Hortobágy egész területét akadálymentesítettük, és a légvezetékes hálózatot földkábelre cseréltük.

Sajnos nem tudunk minden vezetéket a föld alá vinni, így az elvégzett sok munka és erőfeszítés ellenére is előfordulnak ilyen sajnálatos balesetek.

Természetesen továbbra is azon vagyunk, hogy megelőzzük a hasonló eseteket, ezért a beruházási, karbantartási munkánk során mindig madárbarát megoldásokat alkalmazunk."

A szóvivő azt is elárulta az Origónak, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértőivel kiegészülve egyeztetnének Márton Andrással többek között annak érdekében, hogy a posztjában említett öt kisgólyát ne érje hasonló baleset.