A Momentum egyik vezetője beismerte, igazat írt az Origo

Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja bevallotta, hogy az Origo cikke nem hazudott a mozgalom tagjainak hökös jövedelméről
Vágólapra másolva!
A Momentum egyik vezetője bevallotta, hogy tényleg milliós összegeket tehettek el a Momentum vezetői még HÖK-ösként. Orosz Anna az ATV studiójában nem tagadta, hogy a nevek stimmelnek, az összegek stimmelnek - vette észre a Spíler blog. A Momentum Mozgalom vezetője a múlt héten tört be az Origo szerkesztőségébe, mert nem tetszettek nekik a pénzügyi botrányaikról szóló cikkek. Ilyenre egyébként a rendszerváltás óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábban arról számolt be, hogy a Momentum tagjai egyetemi tanulmányaik alatt komoly pénzeket tehettek zsebre a Hallgató Önkormányzatokban. A cikk egyébként a Soros György által fenntartott Átlátszó összesítésén alapult.

Nem sokkal az Origo cikkének megjelenése után a Momentum elnöke, Fekete-Győr András berontott az Origo szerkesztőségébe és ott felelősségre próbálta vonni az Origo újságíróját, aki a cikket írta. A rendszerváltás óta nem történt olyan, hogy egy politikai párt bármely tagja ilyen

támadást intézzen a sajtószabadság ellen, és újságírókat vegzáljon.

A betörés hátterében az állt, hogy a Momentumnak nem tetszettek a pénzügyi botrányaikról szóló cikkek.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke múlt héten tört be az Origo szerkesztőségébe, mert nem tetszett neki egy cikk Forrás: MTI/Marjai János

Minden tényadat stimmel

A Momentum azonban azóta is próbálja védeni a védhetetlent. Hétfőn épp Orosz Annán, a Momentum elnökségi tagján volt a sor, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában próbálta magukat kimosdani. Ez láthatóan nem megy, viszont beismerte, hogy az Origo cikkében minden tényadat stimmel - írja a spiler.blog.hu.

A portál ezután betűhíven közölte a beszélgetést Mészáros Antónia és Orosz Anna között:

műsorvezető: Az egy nemtelen támadás, amikor az Origo levezeti, hogy különböző Momentum-vezetők korábban a Hallgatói Önkormányzatok kötelékében milyen pénzeket, egyébként általában millió fölötti összegeket tettek zsebre?

O. A.: Én azt gondolom, hogy abszolút, itt az történt, hogy vannak momentumosok, akik amikor egyetemre jártak, akkor részt vettek a Hallgatói Önkormányzatok tevékenységében, amiben én egyébként semmi kivetnivalót nem látok. Az, hogy milliókat kerestek, az egyszerűen a tények egy ferdítése, itt nagyjából havi harminc-negyven-ötvenezer forintos ösztöndíjakról beszélünk. (...)

műsorvezető: Tehát ez az összesen 16 millió forint, ami néhány emberhez kötődik, ez 30-40 ezer forintokból jött össze.

O. A.: Így van...

műsorvezető: Egy-egy ember neve mellett is egy-két milliós összegek szerepelnek, akkor az összeg nem stimmel vagy olyan sokáig járt az illető egyetemre, hogy így a havi harmincezrekből egy idő után kijött ez?

O. A.: Hát, két-három évig voltak HÖK-tagok, és a harminc-negyven ezer forint az a nettó összeg, az egymillió az meg egy ferdítés és valószínűleg a bruttó összeg.

(...)

műsorvezető: ...itt tulajdonképpen nem a tények nem stimmelnek, hanem a körítés, tehát a beállítása mindezeknek? Ezért nem perelnek, mert az összegek egyébként stimmelnek, meg a pozíciók stimmelnek, csak az, ahogy tálalja mindezt az Origo, az az, amit sértőnek éreznek?

O. A.: Hát, leginkább azért nem perelünk, mert mi egy önkéntesen működő politikai szervezet vagyunk, ahol rengeteg ember munka mellett, tanulás mellett végzi a munkáját a Momentumban, és hogyha az Origo minden egyes lejáratócikke kapcsán pert indítanánk, akkor gyakorlatilag csak ezzel foglalkoznánk, holott nekünk nem ez a dolgunk.

Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja bevallotta, hogy az Origo cikke nem hazudott a mozgalom tagjainak hökös jövedelméről Forrás: spilerblog

Kósa: Ezt a határt a Betyársereg sem lépte át

Mint arról korábban beszámoltunk, a leghatározottabban el kell utasítani azt a fenyegető fellépést, amit a Momentum Mozgalom az Origo szerkesztőségében tanúsított - mondta Kósa Lajos. A Momentum Mozgalom tagjai rátörtek az Origo szerkesztőségére, és ott egy nekik nem tetsző cikk miatt próbáltak fenyegetően fellépni, nyomást gyakorolni. Ezt a határt a Betyársereg sem lépte át.

Ez a Szamuely-fiúknak volt a módszere -

mondta Kósa Lajos frakcióvezető.

A Figyelő állásfoglalásában kijelentette: a huszadik század legrosszabb időszakait idézi fel a Momentum akciója.

Mi is megírtuk: lehet, hogy viselkedésük, zavaruk, ügyetlenségük, fogalmazásuk, eloldalgásuk nevetséges. De a lényeg: gondolkodásuk kétségtelenül gyalázatos időket idézhet fel a történelem iránt érdeklődő (vagy korábbi diktatúrákat átélt) emberekben. Utalhatunk nácikra, utalhatunk ávósokra. Vagy akár a Lenin-fiúkra.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetőjét a Szamuely-fiúk módszereire emlékeztetette a Momentum akciója Forrás: MTI/Kovács Tamás

Soros György és a Momentum

Szintén írtunk arról, hogy mind ideológiai, mind szervezeti alapon több szálon kapcsolódik Soros Györgyhöz a Momentum Mozgalom. Megpróbáltuk megtudni azt is, hogy anyagilag hogyan kötődnek Soroshoz, pontosan mennyi pénzt kapnak Soros szervezeteitől. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke legutóbbi interjújában

egyértelműen bevándorláspárti álláspontot foglalt el.

A Momentum több vezetője pedig az amerikai tőzsdespekulánshoz köthető szervezeteknél dolgozott, vagy dolgozik, mint például Hajnal Miklós és Donáth Anna Júlia.

Még márciusban írtunk arról, hogy Soros Györgyhöz szorosan kapcsolódó intézményekben dolgozott Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom egyik vezetője, aki egyébként korábban tagadta, hogy Soros-ösztöndíjas lenne. A 22 éves Hajnal korábban egy internetes honlapot indított volna a diákok online tanulását segítendő, azonban a vállalkozásból nem lett semmi. Viszont az induláshoz kapott, magyar startupokat segítő összes pénz – 12 millió forint – eltűnt.