Soros egyeteme saját magával szerződött

CEU, szerződés, megállapodás, aláírás
Egyszemélyes szerződés
Vágólapra másolva!
A Soros György-féle egyetem működése eddig sem volt éppen könnyen érthető, most viszont előkerült egy szerződés, amely tovább homályosítja a képet. Ebben a megállapodásban a Soros-egyetem kvázi saját magával szerződött le, olyannyira, hogy a szerződő felek nevében ugyanaz a személy írt alá.
Vágólapra másolva!

Önmagával kötött együttműködési megállapodást a budapesti Közép-európai Egyetem és a Central European University - írja a Magyar Idők. A szerződés azért értelmezhető nehezen, mivel a két fél voltaképpen ugyanaz az intézmény: Soros György egyeteme. A napilap ráadásul arról is beszámol, hogy a szerződést mindkét fél részéről ugyanaz írta alá, John Shattuck, az egyetem volt rektora.

Egyszemélyes szerződés Forrás: Magyar Idők

A 2009. szeptember 9-i dokumentumnak más érdekessége is van, még pedig az, hogy a rajta szereplő pecsétek nem egyezik meg a szerződésben szereplő intézményekkel. Az egymás mellett szereplő bélyegzők egyikén a "Közép-európai Egyetem, 1051 Budapest, Nádor u. 9.", a másikon "Central European University, 1051 Budapest, Nádor u. 9." felirat szerepel.

A megállapodás szövegében ennek ellenére az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált, New York-i székhelyű felsőoktatási intézményre hivatkoznak.

A Soros-egyetem távolról sem világos működése a 2005-ös felsőoktatási törvénynek köszönhető, amikor az MSZP–SZDSZ-es parlamenti többség alig egy hónap leforgása alatt a milliárdos kérése szerint az egyetemére szabta a jogszabályt. Az akkor kapott kiváltságok idén áprilisban módosítása szüntek meg az új felsőoktatási törvény elfogadásával.

A törvénymódosítás miatt az unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, a kormány tegnap hivatalosan is reagált az uniós felvetésekre. Trócsányi László igazságügy-miniszter "erősen kényszeredettnek" nevezte a brüsszeli kifogásokat, szerinte a politikai megfontolás a jogi érvek rovására ment. Lázár János kancelláriaminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság egyetlen olyan érvet sem hozott fel, amely miatt a nemzeti felsőoktatási törvényt módosítani kellene.