Századvég: Kétszer többen választanák Orbánt, mint Botkát

Orbán Viktor, kormányfő, miniszterelnök, Családok világtalálkozója
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Századvég legfrissebb felmérése alapján kétszer többen vannak azok, akik Orbán Viktort látnák legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, mint Botka Lászlót. Az, hogy Botka László ellenzi a magyar határon megépült kerítést, a válaszadók többségénél népszerűtlenné teszi a szocialisták vezetőjét.
Vágólapra másolva!

A 2018-as országgyűlési választások közeledtével egyre inkább körvonalazódik, hogy a főbb pártok kit terveznek megmérettetni a soron következő szavazáson. Legutóbb a szocialista párt választotta meg kormányfő-jelöltjének Botka Lászlót. A Századvég Alapítvány aktuális közvélemény-kutatása a magyar felnőttkorú lakosság körében vizsgálta a miniszterelnök-jelöltek támogatottságát.

Az eredmények tanúsága szerint

Orbán Viktor kétszer olyan népszerű, mint Botka László.

A kutatásban részt vevők többsége (51 százaléka) Orbán Viktor látná legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, Botka Lászlót a válaszadók 22 százaléka jelölte meg. Vona Gábort 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként.

Forrás: Századvég

Az elemzés arra is rámutatott, hogy bár Botka László a magukat baloldalinak vallók körében egyértelműen népszerűbb, a középen állók és politikai hovatartozásukban bizonytalan válaszadók körében jóval többen támogatják Orbán Viktort.

A kutatás egy másik kérdéséből az is kiderült, hogy a választópolgárok döntő többsége (53 százaléka) kevésbé szívesen választaná kormányfőnek Botka Lászlót, ha tudná róla, hogy ellenzi a magyar határon felépített kerítést. Mindössze a megkérdezettek 5 százaléka reagált úgy, hogy ebben az esetben szívesebben támogatná a szocialisták jelöltjét, 36 százalékukat pedig ez a kérdés nem befolyásolja.

A műszaki határzár megépítésének támogatottsága kimagasló,

a magyarok 82 százaléka egyetért a kerítés meglétével.

Forrás: Századvég Intézet