Nívódíjat kapott a fertődi Esterházy-kastély

DCIM\101MEDIA\DJI_0028.JPG
DCIM\101MEDIA\DJI_0028.JPG
Vágólapra másolva!
Építőipari Nívódíjat hirdető táblát avattak 2017. május 31-én a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is azt mondta műemlékeink közül kitűnik a fertődi Esterházy-kastély, melyet mérete, szépsége és kifinomultsága okán méltán neveztek a magyar Versailles-nak.
Vágólapra másolva!

Latorcai Csaba hangsúlyozta: egy nemzet jövője szempontjából létfontosságú, hogy tisztában legyen múltjával, ismerje elődeit, és erőt meríthessen történelméből. Ebben segít minket épített környezetünk, a múlt minket körülvevő építészeti emlékei is. Műemlékeink közül kitűnik a fertődi Esterházy-kastély, melyet mérete, szépsége és kifinomultsága okán méltán neveztek a magyar Versailles-nak, s a XVIII. század végi Magyarország egyik fő kulturális központjává vált.

Nívódijat kapott a Esterházy-kastély Forrás: Origo

Magyarország kormánya kiemelt jelentőségének megfelelően kezeli a kastély-együttest, ezért annak minél teljesebb körű felújítását határozta el. Fertőd-Eszterházán 2013-ig olyan léptékű helyreállítási és fejlesztési beruházás valósult meg, amely a kastély legújabb kori történetében egyedülálló.

Jelenleg is folyamatban van Széchenyi 2020 pályázati forrásból 3 milliárd forint támogatási összegű beruházás.

A politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy a felújítási munkálatok megtervezésének és kivitelezésének igényességét számos szakmai elismerés is bizonyítja. Ezek sorában következett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének 2016-ban műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában a jószágkormányzói épületegyüttes felújításának odaítélt Építőipari Nívódíja, mely díjat igazoló tábla felavatását ünnepeljük ma.

Leleplezték az emléktáblát. A képen balodalt Latorcai Csaba és Virágh Zsolt látható. Jobboldalt Laki Péter a Laki Zrt. vezérigazgatója, és Császár Dániel Forrás: Origo

A helyettes államtitkár végezetül kifejezte reményét, hogy a felújítások eredményeképp újra régi fényében ragyogó Eszterháza egyszerre nyújt majd esztétikai és kulturális élményt az ide látogatóknak, s

hozzájárul magyar identitásunk megerősítéséhez.

A szabadidő- és kultúrturizmus további fellendülésével pedig a kastély modern korunkban is megtalálja az eredetihez sokban hasonló funkcióját, és a térség egyik meghatározó kulturális, művészeti és turisztikai központja lesz.

Jelenleg is zajlanak a fejlesztések az Esterházy-kastélyban Forrás: Origo

A megújuló Esterházy-kastély

  • A Világörökség részét képező kastély helyszín Magyarország legjelentősebb kulturális emlékei közé tartozik. Jelenleg az egyik leglátogatottabb hazai kastély, a Nemzeti Kastélyprogram egyik zászlóshajója. A fejlesztés főbb elemei:
  • A projekt keretében megvalósul az épület középső tömbje, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása. A helyiségek eredeti bútorokkal kerülnek berendezésre, történeti enteriőrként, így a lehető leghitelesebb formában kerül bemutatásra a kastély berendezéseinek elpusztulásuk és kirablásuk előtti állapota.
  • A kastély négy fő lakosztályának rekonstrukciója lehetővé teszi, hogy Magyarország visszanyerjen egy olyan műemléket, amelynek nemzetközi vonzereje is kiemelkedő.
  • Az épületben időszakos kiállítótermek is kialakításra kerülnek. Az itt megrendezésre kerülő tárlatok állandó dinamikát biztosítanak a múzeumnak, a nívós kiállítások idevonzzák azokat a látogatókat is, akik a korábbi években már látták a kastély állandó kiállításait. Az időszakos kiállító terekben van lehetőség a külföldről kölcsönbe kapott gyűjtemények bemutatására is.
II. Antal XIII. Galánthai Esterházy Herceg és Esterházy Svetlana Hercegné Asszony Forrás: Origo

A projekt keretében újszerű turisztikai funkciók is kialakításra kerülnek:

  • Integrált látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, valamint új látogatási útvonalak kialakítása, amelyeknek a kastély parkja is a részét képezi Imázsfilm bemutatása
  • A fejlesztés részeként az Esterházy-kastély további egyedi élményelemekkel is gazdagodik, amelyek erősítik a helyszín vonzerejét. Ezek az innovatív eszközök új célcsoportok, például a gyerekes családok vagy a diákcsoportok számára nyújtanak majd új élményeket.