Balog Zoltán: A kormánynak fontos az oktatás

Családok világtalálkozója
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik - mondta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, aki az oktatás és nevelés nemzetstratégiai szerepét hangsúlyozta, azt mondta: bízik abban, hogy "bármilyen szirénhangokat" is hallanak az oktatás szereplői és a pedagógusok, kezdik érezni, hogy a magyar kormánynak fontos ez a terület. És erre igyekeznek nem csak a pedagógusnapon odafigyelni - mutatott rá. A miniszter kiemelte: a jövő évi költségvetésben

plusz 97 milliárd forintot különítettek el

az oktatási területre.

Kitért a mostani kormány által elindított pedagógus-életpályára is, s jelezte: 2017-re az oktatásban magasabb volt az átlagbér, mint a nemzetgazdaságban. előbbinél átlagosan 41,9 százalék volt, míg az utóbbinál 35,2 százalékos a bővülés. Ez helyes és jó lépés volt - fogalmazott.

Balog Zoltán Forrás: MTI/Soós Lajos

Megvan a fedezet

Kiemelte: az anyagi, az erkölcsi és a szakmai megbecsülés összefügg egymással. Hozzátette, végre eljutottak oda, hogy a béremeléseknek megvan a fedezetük: amit a magyar emberek megteremtettek, a gazdasági növekedés. Balog Zoltán szólt arról is, hogy az elmúlt évben 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma, és reményét fejezte ki, hogy ebben a Klebelsberg-ösztöndíj is szerepet játszik. Ma már több mint 1500 diákkal van szerződés az ösztöndíjprogramban.

Ingyenes tankönyv az első kilenc évfolyamon

A miniszter elmondta, hogy szeptembertől

az első kilenc évfolyamon mindenki ingyenesen kapja a tankönyvet,

és 8 százalékkal nő a gyermekétkeztetésre fordított források összege, amely így már 80 milliárd forint lesz. Ehhez jön a nyári étkeztetésre szánt keret - jelezte. Balog Zoltán a következő tanév kihívásai között említette az új Nemzeti alaptanterv kimunkálását, amelyet szeretnének széleskörű szakmai konszenzussal megalkotni, valamint a kilencosztályos általános iskoláról folytatott párbeszédet.
A miniszter úgy fogalmazott:

a pedagógusok a minőséget képviselik az iskolában,

és a minőségre szívesen hallgatnak.

Hangsúlyozta, a magyar köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik, azon, sikerül-e olyan bizalmi viszonyt megteremteni, helyreállítani, illetve megerősíteni, ahol a családi nevelésből következik az iskolai nevelés, az utóbbi pedig visszahat a családra.

Kitért arra is, hogy idén ünneplik Arany János születésének 200. évfordulóját, s arra biztatott, használják ki az iskolákban is az évfordulót. Bejelentette: a nemzeti tanévnyitót Nagykőrösön, az Arany János Gimnáziumban tartják majd.

Az ünnepségen a miniszter és Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a kiemelkedő pedagógusi és oktatói munka elismeréseként köznevelési és felsőoktatási díjakat adott át.