Botka a Soros-egyetemről beszélt Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Brüsszeli tárgyalásai után Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje megígérte, ha az MSZP nyeri a jövő évi választást, akkor visszavonják a Soros György egyetemét, a Közép Európai Egyetemet is érintő felsőoktatási törvényt, és a civiltörvényt is. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be. Botka brüsszeli útja előtt a szerb határon épített kerítés lebontásáról beszélt a Reutersnek, ami nyilvánvalóan tudatos elem azok után, hogy Botka tanácsadója, Lengyel lászló a szombati Népszavában arról írt, Európa vezetőinek pénzzel is támogatnia kell a baloldalt a 2018-as választáson.
Vágólapra másolva!

Botka László Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság alelnökével tárgyalt. Timmermans május elején egy lapinterjúban antiszemitizmussal vádolta meg a magyar kormányt, ami után Szijjártó Péter külügyminiszter lemondásra szólította fel (néhány nappal később a befolyásos német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német szélsőbaloldali terroristából lett neonáci, Horst Mahler magyarországi letartóztatása kapcsán azt írta: az Orbán-kormány a 2010-es választási győzelem óta többet tett az antiszemitizmus ellen, mint bármelyik elődje és megjegyezte, Magyarországon 2015-ben 42 antiszemita indíttatású bűncselekmény volt, míg Franciaországban 1500).

Botka László a sajtótájékoztatón azt mondta: megkérte Timmermans-t, hogy az Orbán-kormányt büntessék, ne Magyarországot. Az nem derült ki, hogy ez hogyan lenne lehetséges.

Arról is beszélt, hogy aktív szerepet kíván vállalni az Európai Unió átalakításában, mert véleménye szerint egy hatékonyabb és igazságosabb unióra van szükség. Elismerte, hogy az Európát ért olyan kihívások, mint a migrációs hullám azt mutatják, hogy lehetnek veszélyek, amelyeket nem lehet a korábbi eszközökkel kezelni.

Az, hogy Botka veszélynek nevezte a migrációs hullámot ellentmondásban van azzal, hogy brüsszeli útja előtt azt mondta, ha ők vannak kormányon meg sem építik a kerítést, ha pedig megnyerik a választást, le fogják bontani. Ezt nyilván már a brüsszeli tárgyalásaira gondolva mondta, amit az is jelez, hogy MSZP-s vezetők itthon megpróbálták letagadni Botka szavait. Botka nem véletlenül akar jó színben látszani a brüsszeli vezetők előtt: tanácsadója, Lengyel László hétvégén azt írta a Népszavában, Európa vezetőinek politikailag és pénzzel is támogatnia kell a baloldalt a jövő évi választáson.

Nem tűnt koherensnek a sajtótájékoztató azon része sem, amikor - szinte a magyar kormány álláspontját ismételve - arról beszélt, hogy az Európai Unió elszakadt az emberektől, akik nem érzik a mindennapokban, hogy az európai együttműködés segítséget nyújtana számukra, valamint arról, hogy elképesztő különbségek vannak a nemzetállamok között az unión belül.

Ezúttal sem derült ki, hogy Botka és Soros György találkoztak-e, mindenesetre Botka első ígéretei között volt a Soros-egyetemet érintő törvény visszavonása.