Nem segített az MSZP-n Botka László

Vágólapra másolva!
Év eleje óta stagnál a szocialisták támogatottsága, a pártot idén egyszer sem támogatták többen a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés adatai alapján a kormánypártokkal májusban is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet felmérése szerint 2017 januárja óta, amikor az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltségét, a szocialisták támogatottsága stagnál.

A kisebb pártok közül a DK és az LMP 3-3 százalékon áll, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Fodor Gábor által vezetett Liberális Párt, valamint a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum Mozgalom tábora egyaránt 1 százalékos. A felmérés adatai alapján a kormánypártokkal májusban is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve.

Az elmúlt hónapban

a teljes felnőtt népesség 29 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t,

míg a Jobbik szimpatizánsi tábora 10 százalékos, az MSZP-tábor pedig a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki.

Míg a kormánypártokkal nagyjából 2,4 millióan szimpatizálnak, a szocialistákkal mindössze 600 ezren, ami jóval elmarad a Botka által korábban megcélzott egymillió új támogatótól - áll a felmérésben.

A kutatás kitért arra is: a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve

a Fidesz-KDNP ezúttal is hozná a 2014-es választáson elért eredményt, a kormánypártok 44 százalékon állnak.

Ezzel szemben a Jobbik a listás szavazatok 21, míg az MSZP a voksok 14 százalékát szerezné meg. A DK és az LMP egyaránt 5-5 százalékon áll, a baloldali szavazótábort viszont a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya párt tovább osztotta, májusban mindkét párt tábora 3 százalékos volt. A Liberálisok ezen a bázison 2 százalékon állnak, míg az Együtt és a Párbeszéd 1-1 százalékot érnének el.