Rétvári: A magyar iskoláknak nem szab határt Trianon

Rétvári Bence
Rétvári Bence
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Összetarozás Napján tartott sződligeti megemlékezésen beszédet mondott Rétvári Bence államtitkár, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a nap nem csak a határokon átívelő, hanem a határon belüli összetartozásról is szól. Szerinte azok, akik a trianoni döntéseket meghozták, nem viseltek valódi felelősséget. Kiemelte, hogy a magyar kormány az elmúlt hét évben sokat tett a magyar közösségekért, amelyek megmaradásának egyik kulcsa magyar oktatás.
Vágólapra másolva!

Amíg léteznek magyar iskolák a határon túl, addig lesznek magyar közösségek is, a köznevelésnek nem szabhatnak határt a trianoni határok - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Sződligeten. Rétvári Bence a pest megyei településen, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen szólalt fel, arról beszélt hogy Trianonban olyan békét erőltettek Magyarországra, amely

a népek önrendelkezését hangsúlyozta, de valójában mégsem tette azt lehetővé.

Szerinte azok, akik a trianoni döntéseket meghozták, nem viseltek valós felelősséget, mert olyan békediktátumot hívtak életre, amely nem sokkal később háborút eredményezett. A Nemzeti Összetartozás Napjának céljáról és üzenete kapcsán úgy fogalmazott, hogy ezen a napon nemcsak a határokon átnyúló nemzeti összetartozásra kell gondolnunk, hanem a határon belüli összetartozásra és a nemzeti összetartozásra is.

Rétvári Bence Forrás: MTI/Marjai János

Az államtitkár kiemelte, hogy a határok által szétválasztott magyarság az elmúlt száz évben mégis megmaradt és megőrizte identitását. Megjegyezte, hogy az elmúlt hét évben a magyar kormány sokat tett azért, hogy a magyarság mind a Kárpát-medencében, mind azon túl létezhessen.

Rétvári Bence emlékeztetett rá, hogy mára 11 magyar egyetemnek van kihelyezett képzése a környező országokban, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pedig már 500 millió forintot biztosít a határon túli magyar szervezeteknek a kulturális élet működtetéséhez.