Magyar dokumentumfilm készült az iraki üldözött keresztényekről

Vágólapra másolva!
Az Övék a mennyek országa című magyar dokumentumfilm az észak-iraki üldözött keresztényeket, és a keresztény egyházak munkáját mutatja be. A film a Duna TV-n lesz látható hétfő este.
Vágólapra másolva!

Siklósi Beatrix, a film készítője beszélt az MTI-nek a Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő négynapos missziós útját végigkísérő filmről. A misszió lehetősége Hölvényi Györgytől érkezett május elején, aki Böjte Csabával és Sajgó Szabolccsal, valamint Siklósi Beatrixszal és Marossy Géza operatőrrel együtt érkezett Észak-Irak kurdisztáni régiójába, Erbílbe és környékére – írja a hirado.hu.

A terület közel van Moszulhoz, aminek egy részét ma is megszállva tartja az Iszlám Állam.

A magyar delegáció menekülttáborokba látogatott,

ahol otthonukból elüldözött keresztény családokkal és a közösséget összefogó papokkal, valamint a térség három keresztény egyháza (az asszír katolikus, az asszír ortodox és a káld egyház) vezetőivel találkoztak.

Interjút készítettek Nicodemus Sharaf asszír ortodox pátriárkával, aki szerint

senki és semmi nem védi meg őket a világban, az emberi jogokról beszélő nagyhatalmak hamarabb emelnek szót a pandamacik védelméért, mint a keresztényüldözés ellen.

Siklósi Beatrix azt mondta, a négynapos út nemcsak forgatás volt, hanem egy misszió, egy zarándoklat: „A hétköznapi, valós életet tapasztaltuk meg, találkozhattunk azokkal a keresztényekkel, akiknek elődei már évszázadok, sőt évezredek óta üldöztetésben éltek. Láthattuk, hogyan élik meg a 21. században azt, hogy a hitükért üldözik és gyilkolják őket és láthattuk azt is, hogyan képesek életben maradni".