Újra elítélték Burka Ferencet és fiát

Vágólapra másolva!
Társtettesként elkövetett gyilkosság miatt 12 és 10 év börtönre ítélte idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet a Debreceni Törvényszék szerdán perújítási eljárásban. Az elsőfokú ítélettel a törvényszék hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság és a Debreceni Ítélőtábla korábbi, felmentő határozatát.
Vágólapra másolva!

1999 márciusában egy újszentmargitai férfit felriasztottak az álmából és rátámadtak, amikor kifutott az épületből.

Betonvassal brutálisan agyonverték.

Másnap egy arra járó vette észre az udvaron fekvő férfit, de már hiába hívott hozzá orvost. Az áldozat házáról egy 3 ezer forint értékű tetőantenna tűnt el. Ez volt az egyetlen, amit elvitt a gyilkos.

Ítélet, majd felmentés

2000 áprilisában két férfit vádoltak meg nyereségvágyból elkövetett gyilkossággal, idősebb és ifjabb Burka Ferencet. Két évvel később az apát és fiát bűnösnek találta a bíróság. Akkor 15 és 13 év börtönt kaptak.

2003 szeptemberében viszont a Szegedi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. A két férfit pedig, akik addig előzetes letartóztatásban voltak, házi őrizetre ítélték.

Egyikük 2127 napot, a másik 2138 napot töltött le fogságban addig.

2005 nyarán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a megismételt elsőfokú eljárásban ítéletet hozott. Bizonyítottság hiányában mindkét férfit felmentették. 2006 tavaszán a Debreceni Ítélőtábla másodfokon helybenhagyta a felmentő határozatot.

Nyáron apa és fia egy polgári perben kártérítést követelt a magyar államtól. 2007 januárjában meg is kapták a kártérítést.

Összesen 45 millió forintot.

Újraindult a nyomozás

Az ügy akkor vett új fordulatot, amikor 2012 márciusában a Debreceni Fellebviteli Főügyészség perújítási nyomozást rendelt el az ügyben, amelyet a debreceni nyomozók folytattak le, akik azt állították,

„új és perdöntő bizonyítékokat” sikerült beszerezniük.

2013 nyarán kapta meg a Debreceni Ítélőtábla a perújítási indítványt, és még abban az évben ősszel a Debreceni Ítélőtábla el is rendelte a perújítást. Az eljárás lefolytatására pedig a Debreceni Törvényszéket jelölte ki, amely ma társtettesként elkövetett gyilkosság miatt 12 és 10 év börtönre ítélte idősebb Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet.