Németh Szilárd: A tranzitzóna szavatolja hazánk biztonságát

Németh Szilárd
Röszke, 2017. június 19. Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a röszkei tranzitzónában 2017. június 19-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A jogi és a fizikai határzár, valamint a tranzitzóna szavatolja Magyarország és Európa biztonságát - jelentette ki Németh Szilárd Röszkén.
Vágólapra másolva!

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a röszkei tranzitzónában tett látogatása után azt mondta, a határzár és a menekültügyi szabályok biztosítják, hogy ellenőrzés nélkül senki ne léphessen Magyarország és az Európai Unió területére. A menedékkérők a tranzitzónában a magyarországi intézményekéhez hasonló ellátást kapnak, az adatok pedig azt mutatják, hogy nagyobb arányban részesülnek nemzetközi védelemben, mint korábban - mondta.

Folyamatos az egészségügyi ellátás

Az alelnök közölte, 221 menedékkérő van a röszkei tranzitzónában, ahol a családokat, illetve a 14 és 18 év közötti fiatalokat fogadják. Szerinte a 4-5 személyes hálóterek jól szigeteltek, a szellőzés és a hőmérséklet egy magyar családi házéhoz hasonló. A közösségi helyiségek között van konyha, mosdó, a kisgyerekeknek foglalkoztató, játszótér és imaszoba is. A felnőtteknek naponta háromszor, a gyerekeknek ötször biztosítanak a vallási előírásoknak megfelelő étkezést. A tranzitzónában folyamatos az egészségügyi ellátás is.

Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a röszkei tranzitzónában Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A rendőrök a tranzitzónán belül is a jogszabályoknak megfelelően végzik munkájukat, a rendkívüli eseményeket naplóban rögzítik, és nincs annak nyoma, hogy bármikor is kényszerítő eszközt kellett volna alkalmazniuk - közölte Németh Szilárd.

Németh: Erről nem tettek le az embercsempészek

Az év eleje óta 1340 menekültügyi eljárás fejeződött be jogerősen, első fokon 125 kérelmező kapott nemzetközi védelmet, menekült vagy oltalmazott státuszt. A jogerős döntés megszületéséig a beadástól számítva átlagosan 33 nap telik el.

Az elutasító döntés ellen 136 felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be,

ez 450-500 embert érint. A bíróság 100 ítéletet hozott, 18 esetben helybenhagyta az elutasító döntést, 82 ügyben pedig új eljárásra kötelezte a hatóságot - mondta az alelnök.

Az adatok azt mutatják, hogy a menedékkérők a tranzitzóna működésével nagyobb arányban kapnak nemzetközi védelmet, mint korábban - mondta Németh Szilárd, hozzátéve: a szakemberek szerint ennek oka az, hogy megvárják az eljárás befejezését, nem utaznak tovább illegálisan Nyugat-Európába.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, az embercsempészek nem tettek le arról, hogy Magyarország felé egyszer szabadon vehetik az irányt. Ezt szerinte sokan megígérték nekik, köztük Botka László és mindenki, aki Brüsszelt és Soros Györgyöt támogatja, és arról beszél, hogy jövőre, a választások után le fogják bontatni a kerítést - mondta a fideszes politikus.