Arab csúcsra készül a Fehér Ház

Vágólapra másolva!
Amerikai sajtóértesülés szerint a Fehér Ház "Camp David-stílusú" arab csúcsértekezletre készül a terrorizmus elleni harc keretében.
Vágólapra másolva!

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió értesülései szerint a Fehér Ház Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Katar ellen bojkottot hirdetett további öt ország - Egyesült Arab Emírségek, Mauritánia, Bahrein, Mauritius és a Maldív-szigetek - részvételével rendezne csúcstalálkozót. Az értekezlet szervezése már elkezdődött.

A Fox úgy tudja, hogy alapvetően a Katar körül kialakult feszültség enyhítésének lehetőségeit és a terrorizmus elleni harc módjait vitatnák meg.

A Fox televízió által idézett fehér házi tisztségviselő szerint Donald Trump amerikai elnök "a hozzáállás megváltoztatását szeretné elérni és nemcsak Katar esetében". Az idézett tisztségviselő megfogalmazásában Camp David-i pillanat van, ilyen helyzet pedig, mint most, negyven éve nem volt.

A közel-keleti és elsősorban is a palesztin-izraeli békesség megteremtését célzó Camp David-i megállapodást 1978-ban kötötték meg és 1979-ben írták alá az amerikai elnökök hétvégi rezidenciáján, a marylandi Camp Davidben. A megállapodást Jimmy Carter akkori amerikai elnök jelenlétében Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhem Begin izraeli kormányfő írta alá.