Már pénteken szavazhat a Bundestag a melegházasságról

dublin melegházasság
Dublin, 2015. május 23. Monnine Griffith (b) és Clodagh Robinson a melegházasság bevezetését támogató aktivisták ünnepelnek egy szívárványszínű zászlóba burkolózva Dublinban 2015. május 23-án, az azonos neműek házasságának legalizálásáról szóló népszavazás utáni napon. (MTI/EPA/Aidan Crawley)
Vágólapra másolva!
Alig egy hét alatt átmehet a Bundestagon az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a melegek házasságát. Egy olyan javaslatról van szó, amelyet korábban harminc alkalommal dobtak vissza a kereszténydemokraták a szociáldemokratákkal karöltve, ezúttal viszont minden nagy párt támogatja. Ahogy a németek túlnyomó többsége is.   
Vágólapra másolva!

A veszekedésnek vége, a Bundestag még a héten, meglepő gyorsasággal fogadhatja el az egynemű párok házasodását lehetővé tévő jogszabályt - írja a Spiegel.de. A német lap úgy tudja, a konkrét szavazás pénteken lesz a német parlament alsóházában, ezt megelőzően pedig szerda reggel a jogi bizottság bólinthat rá a módosításra.

Ezen a fórumon a Martin Schulz vezette szociáldemokraták azt tervezik, hogy a Zöldpárt és a "Die Linke" nevezetű baloldali formációt maguk mellé állítva áttörik azt a blokádot, amely eddig meggátolta, hogy a melegek házasodhassanak.

Az újdonsült szövetség ezzel a lépéssel nem csak a Reichstagban nyitná ki a kaput a szavazás előtt, hanem fő ellenlábasát, a kereszténydemokrata és a bajor keresztényszocialista uniót is nehéz helyzetbe hozná.

Angela Merkel ugyanis éppen hétfőn állt elő gyakorlatilag a semmiből azzal a bejelentésével, hogy sem ő, sem pedig a CSU-t vezető Horst Seehofer nem utasítják már el a melegházasság intézményét, az új irány pedig az, hogy a kérdésben nincs frakciófegyelem, hanem a képviselők szabadon dönthetnek lekiismeretük szerint egy vonatkozó szavazáskor. Merkelék korábban, a 2013-as kampányban még mereven elzárkóztak a felvetés elől.

Forrás: MTI/EPA/Aidan Crawley

A CDU-CSU uniója lépéskényszerben volt, mivel a jövőbeni koalíciós partnerek közül valamennyien (az SPD, a liberálisok és a zöldek is) világossá tették, hogy nem lesz alkudozás, ha nem jutnak dűlőre a melegházasság ügyében. Merkelék így aztán kénytelenek voltak beadni a derekukat. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Németországban nagyon elfogadott a melegházasság bevezetése,

a felmérések szerint 83 százalékos a társadalmi támogatottság, vagyis Merkel pusztán józan számításból is dönthetett úgy, hogy megéri beleállni a történetbe.

Szinte biztosan elfogadják

A német lapok ezzel összhangban úgy tippelnek, hogy ha a szövetségi parlament elé kerül a felvetés, biztosan megkapja a szükséges többséget. Jelenleg három módosító is a Bundestag előtt van a melegházasság témakörben: egy a zöldeké, egyet a "Die Linke" jegyez, egy pedig a Bundesrat, tehát a német felsőház asztaláról került ki. Abban egységet mutatnak a kezdeményezések, hogy mindegyik a polgári törvénykönyv 1353-as paragrafusát változtatná meg úgy, hogy abba bekerüljön az azonos neműek házasságkötésének joga is.

A SPD stratégiája az, hogy a felsőház javaslatát nyomná át, mert így nem vádolható azzal, hogy a jelenlegi kormány koalíciós partnereként ellenzéki kezdeményezést támogat.

A Bundesrat még 2015 őszén készült el a maga tervezetével, amelyet arra hivatkozva állítottak össze, hogy véget vessenek a házasság terén mutatkozó "konkrét és szimbolikus diszkiriminációnak, amely az emberek szexuális identitása között tesz különbséget". Az azóta eltelt közel két évben összesen 30 alkalommal próbálták meg bevinni az alsóház elé a kezdeményezést, azonban a CDU-CSU-SPD front mindig összezárt és letörték a törekvést. A közös akarat eddig tartott, a szempemberi választások kikényszerítették az egyéni akciókat.

A helyzet tehát most úgy áll, hogy hiába enyhült meg Angela Merkel kancellár, az SPD arathatja le a babérokat. A kialakult helyzetet egyértelműen Martin Schulz pártja tematizálja, magukat forradalmárként, Merkeléket ócska populistaként beállítva. Christian Flisek úgy nyilatkozott a Spiegelnek, hogy miközben a CDU-CSU unió ellehetetlenítette a javaslatot, addig a szocdemek áttörést értek el.

Első korban az látszik, hogy a CDU-CSU talán időhúzással bújna ki a szorításból, szeretnék elérni, hogy a szavazás a szeptember 24-i választások utánra csússzon. Michael Grosse-Brömer frakcióvezető arra figyelmeztetett, hogy a módosításnak alkotmányjogi vonatkozásai is vannak, amelyek egyelőre nincsenek tisztázva.