Heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológia

viharkár, vihar, kár, szél, riasztás,
Balatonfenyves, 2016. április 24. A viharos erejű szél miatt kicsapódó hullámok a balatonfenyvesi szabadstrandnál 2016. április 24-én. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A másodfokú riasztást este visszavonta, ugyanakkor a Dunántúlra és az ország keleti felére éjjel riasztást adott ki a heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapesten és Pest megyében a leszakadó faágak autókat rongáltak meg, Zala megyében 1800 ház maradt áram nélkül. Csütörtökön elsősorban az ország keleti, északkeleti részében lehet számítani viharos szélre, és heves zivatarra. 
Vágólapra másolva!

Kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat a másodfokú riasztást visszavonta, de a riasztást fenntartotta. Az éjszakai órákban a vihar elérte az ország középső részét is, Budapesten és Pest megyében a leszakadt faágak autókat rongáltak meg.

Az inforadio.hu úgy tudja, hogy Gyálon a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy lezuhanó ág leszakította a villanyvezetéket, Vecsésen pedig két helyen is a vezetékek tartották a vihar által kicsavart fát.

Újpalotán, Kőbányán és a Kelenhegyi úton a leszakadó ágak gépkocsikat rongáltak meg.

A Városligetben a troli vezetéket szakította le a vihar, Káposztásmegyeren pedig a Flottilla utcát torlaszolta el egy kidőlt fa.

1800 ház maradt áram nélkül Zalában

A délutáni viharok miatt hat zalai településen csaknem ezernyolcszáz háztartás maradt áram nélkül - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Cseresznyés Dániel elmondta: a szélvihar fákat döntött ki, vezetékeket szakított le. A zalaegerszegi tűzoltókat több mint hatvan esetben riasztották. A károk felszámolása jelenleg is tart. Az áramszolgáltató szakemberei több ezer háztartásban már visszaállították a szolgáltatást. A korábbi tájékoztatás szerint a megyében mindenhol a viharos erejű szél okozott problémát.

A kicsavart fák Zalaegerszeg több utcájában is lakóházakra, villanyvezetékekre, autókra dőltek.

A vihar a Hevesi Sándor Színház tetejét és a Göcseji utcában egy ház tűzfalának a tetejét is megbontotta.

Lentiben és Kerkateskándon ugyancsak a házak tetejét rongálta meg az erős szél és a jégeső.
A kidőlt fák miatt a környéken zajló Tour de Hongrie kerékpárversenyt leállították.

A viharos erejű szél miatt kicsapódó hullámok a balatonfenyvesi szabadstrandnál tavaly áprilisban Forrás: MTI/Varga György

Csütörtökön is lehetnek heves zivatarok

Holnap napközben is elszórtan lehetnek zivatarok, de károkozó szélrohamokkal kísért

heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő.

Egyes zivatarokban az erős viharos, 90-115 km/órás széllökés sem kizárt, de kis valószínűséggel akár az orkán erejű, 120 km/órát meghaladó széllökés is lehet.