ENSZ-jelentés: tíz migránsból három menekült

2017 első felében közel 11 ezer menekült érkezett Spanyolországba.
Vágólapra másolva!
Jelentést publikált a menekültválsággal összefüggésben az ENSZ, ebben többek között megállapítják, hogy az Európába érkező migránsok alig 30 százaléka számít valóban menekültnek, a többi gazdasági bevándorló. A Líbiáról szóló riportban az olvasható, hogy az észak-afrikai országban jelenleg is egymillióan várakoznak, hogy bejussanak az európai kontinensre.
Vágólapra másolva!

Tíz migránsból csak három számít klasszikus menekültnek, heten gazdasági bevándorlók - erre jutott az ENSZ egyik friss jelentése, amelyet a menekültügyi főbiztos megbízásából készítettek el és a közép-mediterráni (tehát az Észak-Afrika és Olaszország közötti tengeri szakasz) bevándorlási útvonalat vizsgálta, és amelyet a 888.hu idéz.

Afrikai bevándorlók Forrás: MTI/EPA/Spanyol tengeri mentősz/-------------------

Az ENSZ 19 százalékos növekedéssel számol tavalyhoz képest a migránsok számát illetően: 2016-ban a közép-mediterráni útvonalon összesen 181 ezren érkeztek Európába. A becslések szerint idén csak Líbiából 84 ezren szállhatnak partra Olaszországnál, ezen felül Egyiptom, Tunézia és Algérián át is tömegek célozzák meg az olasz területeket.

Ez a trend várhatóan évekig kitarthat, tekintve, hogy csak Líbiában egymillió ember várakozik jelenleg is, hogy útra keljen az európai kontinens felé.

A helyzetet súlyosbítja, hogy ezekben a térségekben a bűnözés is megszaporodott, főleg kameruni és nigériai nők esnek áldozatául a szervezett bűnözésnek. Őket elsősorban prostitúcióra kényszerítik. Az embercsempészek közben gyakorlatilag bankot robbantottak: egy bevándorló Európába juttatásáért már 5 ezer dollárt is elkérnek, amely szintén drágulást jelent az elmúlt időszakhoz képest.