Már nem az alkohol számít

sörfőzés otthon
Vágólapra másolva!
A sörforradalommal párhuzamosan a magyarok sörfogyasztási szokásai is átalakulni látszanak, már ami az alkohol fontosságát illeti a fogyasztók számára. A sörivók közel fele már nyitott az alkoholmentes változatok fogyasztására. Az alkoholtartalom már egyre kevésbé fontos a férfiak számára, derül ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

A sör szeretete megosztja a magyarokat. Éppen annyian vannak, akik szeretik, mint akik különböző mértékben, de távolságot tartanak az italtól. A sörbarátok között talán nem teljesen meglepő módon közel kétharmados többségben vannak a férfiak a nőkkel szemben (65-35%). A 18-29 évesek kedvelik a leginkább a sört.

Az alkohol szerepe a szórakozásban

A jó bulihoz a férfiak 66, a nők 69 százaléka szerint elsősorban jó társaság kell, a férfiak 49, a nők 47 százaléka pedig a megfelelő helyszínre esküszik. A férfiak 17 százaléka szerint az ismerkedés is fontos szerepet játszik egy jól sikerült estén. A nőknek viszont csupán 7 százaléka véli ugyanezt.
Érdekes, hogy az alkohol csak mindezek után következik a sorban,

a megkérdezett férfiaknak mindössze 15, a nőknek pedig csak 6 százaléka nevezte meg az alkoholos italokat a szórakozáskor fontos tényezőnek.

A sör íze, habja fontosabb, mint az alkoholtartalma

Meglepő, de arra a kérdésre, hogy mit kedvelnek a sörivók a sörben, csak a férfiak 12 és a nők 9 százaléka választotta annak alkoholtartalmát. Ezt megelőzi a sör hűsítő, szomjoltó hatása (71, illetve 75%), íze (66, illetve 57%), a sörözés hangulata (56 és 46%). A nők pedig még a sör habját (17%) is jobban szeretik, mint annak alkoholtartalmát (9%).

Ugyanakkor, amikor arról kérdezte a Heineken 0.0 a kutatásban résztvevőket, hogy milyen okból kell gyakran lemondaniuk a sörfogyasztásról, a válaszok között kiemelkedtek azok, amelyek összefüggenek a sör alkoholtartalmával.

A sörivók 56 százaléka a munkája, míg 53 százaléka amiatt szokott lemondani a sörfogyasztásról, hogy vezetnie kell.

De közel minden negyedik válaszadó állította, hogy azért tartózkodik időnként a habzó ital élvezetétől, mert hatására esetleg úgy viselkedne, amit később megbánhat.

Egyre többen fogyasztanak gyülcsízesítésű sörökat

A legtöbben (49%) leginkább vízzel, ásványvízzel oltják szomjukat, de a válaszadók 25 százaléka említette az alkoholmentes söröket, míg 28 százalék a gyümölcsízesítésű alkoholmentes változatokat, összességében éppen annyian, mint akik a szénsavas üdítők közül választanának.

Alkoholmentes sört fogyaszt kisebb-nagyobb gyakorisággal a megkérdezettek több, mint fele (53%), a maradék 47 százalékuk elutasítja azt.

Az elutasítás legfőbb okai az íz állítólagos különbsége, illetve a söriváshoz tartozó mámoros hatás hiánya. A Heineken sörfőzőmesterei a nulláról indulva évekig kutattak, kísérleteztek és kóstoltak, míg végül megalkottak egy egyedülálló receptúrát természetes összetevők és a különleges A-élesztő felhasználásával. Az alkoholt természetes eljárással vonják ki a sörből, így alkották meg a frissítő, gyümölcsös ízjegyek és a lágy maláta aromájának tökéletes egyensúlyát.