Több százmilliót csalt ki bankoktól egy banda

Vágólapra másolva!
Négyszázmillió forintot csalt ki több banktól egy háromfős banda. Volt, hogy úgy vettek fel hitelt cégek nevében, hogy azok tényleges munkát nem végeztek. Ennél többet is fel akartak venni, végül azonban az nem jött össze.
Vágólapra másolva!

A háromfős banda két tagja, egy nő és egy férfi korábban kollégák voltak, hozzájuk csatlakozott a nő egyik barátnője. 2007-ben alapítottak egy Kft-t, amely egy debreceni könyvelő irodát működtetett. A tényleges könyvviteli szolgáltatások mellett az iroda alkalmazottai – akik nem tudtak a bűncselekményekről - strómanok neve alatt működtetett cégeknek is könyveltek.

A strómanok olyan rokonok, barátok, ismerősök voltak, akik iskolázatlan, szegény emberek voltak.

A bűnszervezet tagjai ezután különböző cégektől és bankoktól vettek fel kölcsönöket.

A bankokat hamis számlákkal, meghamisított banki igazolásokkal, valótlan mérlegadatokkal, eredmény kimutatásokkal, főkönyvi adatokkal csapták be.

A hitelfelvételben érintett cégek körbeszámláztak, így valós gazdasági események nélkül duzzasztották fel pénzforgalmukat, amely megalapozta hitelképességüket.

A hamis adatok, dokumentumok nélkül a hitelt soha nem kapták volna meg.

Hogy a lehető legnagyobb összegű hitelt felvehessék, 200 milliós vagy afölötti nettó árbevételt szerepeltettek a mérlegekben, és az eredmény kimutatásokban.

A csalásban három ügyvéd is részt vett, ők a vád szerint szándékosan figyelmen hagytak bizonyos dolgokat.