Aranysakál Csehországban

2017.07.17. 20:21

Először észleltek aranysakál-szaporulatot Csehországban, ez az első alkalom, hogy az Európa délkeleti és középső részén élő ragadozó a kontinens északabbra fekvő részén is megjelent.

A közép-csehországi térségben fekvő Milovice város körzetében található természetvédelmi területen videokamerával észleltek egy kölykét gondozó nőstényt,és egy fotós fényképet készített egy fiatal sakálról - jelentette be hétfőn a Cseh Táj elnevezésű természetvédelmi szervezet.A legutóbbi megfigyelések megerősítették a prágai Károly Egyetem szakembereinek a térségben 2015-16-ban végzett vizsgálódását. Az új fotók bizonyítják, hogy a ragadozó nemcsak megtelepedett a térségben, hanem szaporodik is - írták közleményükben.
Egy aranysakál nőstényt korábban már megfigyeltek a térségben, de nem dokumentálták. A milovicei eset azelső megbízható bizonyítéka a sakál szaporodásának Csehország területén, és egyben az eddigi legészakibb részén Európának" - közölte Martin Salek, a Cseh Tudományos Akadémia gerinceseket kutató intézetének tagja.

A sakál egy közepes termetű ragadozó, amely Európában főként a Balkánon és Közép-Európa délibb részein él. A cseh természetvédők szerint az állat megjelenése északabbra és nyugatabbra a klímaváltozás következménye. Európai elterjedését segíti a farkasok ember által történt kipusztítása is.