Nagyon dühösek a szomszédai a mezőcsáti gyújtogatóra

mezőcsáti gyújtogató
A rokonok és a szomszédok mécsecsesekkel emlékeztek meg a meggyilkolt apára és kislányára a felgyújtott ház előtti járdán.
Vágólapra másolva!
Hatalmas robajra ébredt Mezőcsát hétfőn hajnalban. Egy gázpalack robbant be abban a házban, amelyben felgyújtott egy szőnyeget egy férfi. Egy 14 éves lány és 12 éves öccse épségben kimenekült, 33 éves apjuk és másfél éves húguk viszont bent égett. A rendőrök elfogták a gyújtogatót, aki sokáig egy bozótban bujkált előlük. 
Vágólapra másolva!

Forrás: Polyák Attila - Origo

Mezőcsát egyik eldugott utcájában történt a tragédia. A ház romjainál piros-fehér szalag jelzi:

nem biztonságos közelebb lépni.

Az önkormányzat munkatársai naponta többször is ellenőrzik, hogy betartják-e az előírást, és senki sem merészkedik a romok közé. A ház közelében többen is kint álltak a házuk előtt. Egy karján gyereket tartó asszonyról kiderült, hogy az áldozat sógornője, hiszen a férfi felesége a testvére volt, így jól ismeri a családot.

Beteg volt a másfél éves meggyilkolt kislány

Az asszony azt mondta, az áldozat és a gyújtogató is rokonai voltak egymásnak, amellett, hogy lakótársak is. Az áldozat egyedül nevelte a három gyerekét, mert a felesége meghalt.

Szülés közben agyvérzést kapott,

a kislány pedig betegen született. Mivel nem kapott elég oxigént az agya, sem beszélni, sem járni nem tudott rendesen.

Forrás: Polyák Attila - Origo

A férfi gyesen volt otthon a másfél éves kislánnyal, de amikor tudott, munkát is vállalt. Mindent megadott a gyerekeinek, amit csak tudott. Rendszeren jártak iskolába, nem hiányoztak az órákról. A férfi anyósa többször is mondta neki, hogy szívesen nevelné a három gyereket, de a férfi nem engedte neki.

Mulatnak, kész, nem törődtünk vele

A tragédia napján a gyújtogató és áldozata születésnapot ünnepeltek, éjszakába nyúló mulatság volt.

A szomszéd végignézte, hogy a nagyobbik lány kirohan az égő házból. Ekkor az apja utána kiabált még, hogy vigye ki az öccsét is, de a lány nem mert visszamenni már:

félt, hogy ő is bennég.

Az apának sikerült kimenekítenie a kisfiát.

Az apa még egyszer visszament, hogy másfél éves kislányát is megkeresse. A karjánál fogva emelte ki a kiságyból, majd elindult vele az udvarra. Ekkor egy égő gerenda leszakadt és ráesett a férfira.

Bozótban bujkált a gyilkos

Mindenütt keresték a férfit, aki felgyújtotta a házat. A bozótban bujkált, amíg rá nem találtak a rendőrök. Az asszony elmondása szerint a gyújtogató ekkor még hevesen tagadta, hogy bármi köze lenne a tűzhöz.

- mondta. Azt is elmondta, hogy a gyújtogató rendszeresen ivott, lakott a szőlőhegyen és az utcán is. A házában élő családot pedig többször megfenyegette már.

Forrás: Polyák Attila - Origo

Ezt két helyi férfi is megerősítette. Azt mondják, hogy a gyújtogató nemcsak megfenyegette a családot, de egyszer már meg is próbálkozott vele. Akkor azonban sikerült időben eloltani a tüzet.

- mondta egy középkorú férfi.

Ő ott volt, amikor a szerencsétlenség történt. Segíteni próbált a gyerekeknek.

- mesélte fejét csóválva.

A másik férfi hitetlenkedve beszélt: „Mindannyiunkat megrázott ez az egész történet. Szegény kislány beteg is volt, nem kapott elég oxigént az agya születésekor, de egy nagyon szép kislány volt. Amikor kijöttem ide reggel, láttam, hogy le van zárva az út, kérdeztem mi történt, mondták és még nekem is

a könny kicsordult a szememből.

Nem akartam elhinni...”

Ő úgy tudja, hogy amikor a gyújtogató elmenekült a helyszínről, a benn égett férfi testvére találkozott vele először. A szomszédok és a helyiek mind elítélik a mezőcsáti gyújtogató tettét.

Forrás: Polyák Attila - Origo

Elszabadult indulatok

– mondta a fiatal férfi.

- tette hozzá a középkorú szomszéd.

- ezt már egy helyi kocsmáros mondta a gyújtogatóra, aki mindkét férfit jól ismerte. A családapát egy becsületes embernek írta le.

„Az élet úgy szép, ha mindenki becsülettel éli” - szól hozzá az egyik vendég, aki kifejtette a véleményét a történtekről:

Azt is elmondta, ő hogyan büntetné meg a gyújtogatót.

Az egyik szomszéd azt mondta,

a 14 éves lány sokkot kapott a tragédia után.

Most is szólongatja az apját, felváltva sír és nevet. Máskor meg arról beszél, hogy haza kell mennie, hiszen biztos felkelt már a húga. Öccsével együtt ő is a nagybátyjához került.

A mezőcsáti gyújtogatással gyanúsított férfit kísérik a Miskolci Törvényszék folyosóján. Forrás: MTI/Balázs Attila

Az áldozatokat a hétvégén temetik. A gyújtogató tegnap előzetesbe került.