Új fejezet a magyar-izraeli üzleti kapcsolatokban

NETANJAHU, Benjámin
Budapest, 2017. július 19. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a budapesti látogatása kapcsán tartott magyar-izraeli üzleti fórumon a Ritz-Carlton Budapest szállodában 2017. július 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából, a két kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek - erről beszélt Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott beszédében. 
Vágólapra másolva!

Azért találkoztak, hogy a két ország és nemzet történetében új fejezetet nyissanak, a megbeszélések a jövőről szóltak - mondta Orbán Viktor. Izrael a harmadik legfontosabb befektető Magyarországon. 2014 végén 11 milliárd dollár volt az izraeli befektetések értéke, ez az összes külföldi tőkebefektetés 12 százaléka. 172 izraeli vállalat van jelen Magyarországon, ezek 4570 embernek adnak munkát. Orbán Viktor bejelentette, hogy az Eximbank 600 millió dolláros hitelkeretet nyitott a két ország vállalatainak közös projektjei számára.

A magyar miniszterelnök beszédében felidézte az elmúlt évek gazdaságpolitikáját. Azt mondta, hogy Magyarország rendkívüli megújuláson ment keresztül, a cél a gazdaság megerősítése, befektetőbarát környezet kialakítása, munkaalapú gazdaság létrehozása, és a magyar külpolitika megváltoztatása volt.

A kormány bevezette az egykulcsos társasági adót és egykulcsos szja-t, létrehozták Európa legrugalmasabb munka törvénykönyvét, átszervezték a felsőoktatást, és jelenleg próbálnak áttérni a német típusú duális szakképzési rendszerre. A 2018-as költségvetést már elfogadta a parlament, ebből látható, hogy Magyarország stabil ország, ez a gazdaság számára is fontos üzenet.

A világgazdaságban új korszak kezdődött, amiben a siker legfontosabb feltétele, hogy az új technológiákat minél gyorsabban bevezessék. Ebben Izrael kiváló, és Magyarországnak még hosszú utat kell megtennie ehhez - mondta Orbán Viktor. Magyarországnak és Közép-Európának jó esélye van, hogy a modern világgazdasági versenyben sikeresek legyen - tette hozzá a miniszeterlnök, aki arra bíztatta az izraeli befektetőket, hogy fektessenek be a V4-es országokban, mert ez lesz a jövő üzlete.

Benjamin Netanjahu is azt mondta, hogy Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek. Arról is beszélt, hogy megállapodás jött létre egy közös technológiai fejlesztési munkacsoportról, melyben Izrael és a V4 államok, köztük Magyarország vesznek részt. Hozzátette, Izrael és Magyarország tanulhat egymástól, és felajánlotta, hogy az informatika területén a V4-ek államaiból és Magyarországról érkező informatikusokat fogadnak ösztöndíjasként, hogy a legfejlettebb kibertechnológiát elsajátítsák Izraelben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a magyar-izraeli üzleti fórumon a Ritz-Carlton Budapest szállodában. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Azt is kijelentette, hogy Magyarország iránt természetes az izraeli vonzódás.Véleménye szerint egy ország gazdasági fejlődésében a technológiai fejlődés csak a második legfontosabb tényező, az első helyen a szabad piacgazdaság áll. Az államnak, a kormányzatnak lehetővé kell tennie, hogy a szabad piac felé mozduljon el a gazdaság, ebben a környezetben az emberek, a cégek maguk találják meg a gyors fejlődés lehetőségét. Magyarország és Izrael ebben az irányban tevékenykedik, ez segít a két ország cégeinek sikeres együttműködésében - mondta.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében összesen több mint száz magyar és izraeli cég vett részt a magyar-izraeli üzleti fórumon. A két ország közötti együttműködés a megújuló energia, mezőgazdaság, gépipar, építőipar és a különböző IT-megoldások területén lehet eredményes elsősorban.