Brutális támadások érik a sofőröket az egész országban

autóbusz buszvezető bkk bkv
Budapest, 2014. október 1. Baki Béla buszvezető kezeli az információs rendszert egy 9-es BKV-buszon a Futár forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer kiépítésének befejezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fővárosi diszpécserközpontja előtt 2014. október 1-jén. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Több brutális támadás is ért buszsofőröket az elmúlt években. Volt, akit késsel fenyegettek, volt, akit megvertek, most pedig többek között azért emeltek vádat egy férfi ellen, mert megharapott egy buszsofőrt. A sofőrök és ellenőrök közfeladatot ellátó személyek, vagyis aki őket bántja, súlyosabb büntetést kap az átlagosnál. Ez azonban nem minden esetben védi meg őket. 
Vágólapra másolva!
Késsel fenyegették a buszsofőrt - Police.hu police.hu

Nincs mindenhol vezetőfülke

Tavaly augusztusban a 214-es buszon két húsz év körüli férfi - akik valószínűleg nem figyeltek eléggé, és nem szálltak le időben a buszról - arra kérte a sofőrt, álljon meg két megálló között, hogy le tudjanak szállni. A buszvezető nem állt meg, ezért az egyikük ütni kezdte az utasokat és a vezetőt elválasztó üvegfalat, a másik férfi kést rántott, és azzal fenyegetőzött. A sofőr megállt, kinyitotta a busz ajtaját, a késsel fenyegetőző fiatal leszállt, a másik azonban a következő megállóig utazott.

Idén áprilisban a 114-es buszon egy bliccelő férfi próbált menekülni, miután az ellenőrt megütötte és leköpte, de a buszvezető nem nyitotta ki az ajtókat, amíg a rendőrök oda nem értek. A férfi ököllel ütni kezdte a sofőrt védő plexifalat és megfenyegette a vezetőt, hogy

megöli, ha nem nyitja ki neki az ajtót.

Tavaly szeptemberben a 95-ös buszon a sofőr nem engedett felszállni egy csoportot, mert nem volt jegyük. Ezen felháborodva egy 22 éves férfi egy

letört karfával megverte a buszvezetőt.

A rendőrség azonnal elkapta a férfit. A buszon nem volt a sofőrt védő üvegfal, ezért könnyen üthette a férfi a buszsofőrt. A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége az eset után még határozottabban kérte az elválasztott fülkék kialakítását minden buszon.

Nem volt jegye, ezért harapott

Ahogy azt korábban megírtuk, a napokban vádat emeltek egy román férfi ellen, aki tavaly novemberben késő este az egyik győri buszra egy olyan jeggyel próbált felszállni, ami már ki volt lyukasztva. A vezető elmondta neki, hogy másik jegyet kell vennie, vagy le kell szállnia a buszról. A 38 éves férfi ideges lett, benyúlt a vezetőfülkébe, rángatni kezdte a sofőrt, és szembe is köpte. A buszvezető kiszállt a fülkéből, és a kezével mutatta a támadónak, hogy merre van a kijárat, erre a férfi megpróbálta lerángatni a buszról a sofőrt, de ez nem sikerült neki, ezért

a hüvelykujjába harapott, és el sem engedte,

amíg mindketten le nem szálltak a buszról, utána pedig elszaladt. A visszaeső férfi akár 15 évet is kaphat.

A villamosvezetők sincsenek biztonságban

Áprilisban egy részeg utas rátámadt egy villamosvezetőre, és

eszméletlenre verte.

A villamos éppen mozgásban volt, és csak a vezetőfülkében lévő éberségjelző akadályozta meg a katasztrófát. Ezt a gombot kell meghatározott időközönként nyomkodnia a vezetőnek, ami ha elmarad, akkor sípolni kezd. Ha a sofőr erre sem reagál, akkor a rendszer leállítja a villamost. A vezető nem tudta megnyomni a gombot, mert magát védte a támadótól, vagy már eszméletlen volt.

Idén februárban a 6-os villamoson verekedett össze egy utas és a villamosvezető. A sofőr ki akart szállni a vezetőfülkéből, de ott állt egy férfi. Megkérte, hogy álljon arrébb, ezután összevesztek, és egymásnak estek.

A vezetőhöz mentőt is kellett hívni, mert elájult.

A villamossofőrt garázdasággal, az utast pedig közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal gyanúsítják.

Tavaly karácsony előtt a Móricz Zsigmond körtéren két hangoskodó fiatal miatt a sofőr megállította a villamost, kiszállt a fülkéjéből, és le akarta szállítani őket. Erre a két férfi fenyegetőzni kezdett, és amikor a villamosvezető emlékeztette őket arra, hogy ő közfeladatot ellátó személy, egyből megütötték.

Később, amíg a vezető hívta a rendőrséget, még két utasra is rátámadtak, egy szolgálaton kívüli rendőr avatkozott közbe. Először őt is megütötték, de ahogy meglátták az igazolványát, elfutottak.

A rendőrség garázdasággal gyanúsítja a két férfit.

Márciusban az I. kerületben, a Halász utcai megállóban állt egy villamos, aminek vezetőjét megfenyegette egy férfi, később pedig bele is rúgott, és dulakodott vele. A 44 éves férfi leszállt a villamosról, és az ablaktörlő lapátot próbálta meg letörni, utána elment. Őt percek alatt elfogták.

Nem veszek jegyet, inkább verekszem

Februárban, Tokajban egy férfi a vonat kalauzának egy lejárt bérletet mutatott be. Az ellenőr ezt érvénytelenítette, vagyis széttépte, ez nem tetszett az utasnak, ezért ököllel megütötte. Verekedni kezdtek, a kalauz átmenekült egy másik kocsiba, kulcsra zárta az ajtót maga mögött, de

az utas betörte az ajtó üvegét, és megint ütni kezdte.

A ruháját elszakította, és le is köpte. Tarcal állomásnál sikerült leszállítani az utast, és értesíteni a rendőrséget.

Megverte a kalauzt, még keresik. Forrás: Police.hu

Vecsésnél szállt le a vonatról májusban az a férfi, aki szintén jegy nélkül utazott, ezért a kalauz az igazolványát kérte. Erre a férfi a könyökével mellkason vágta. A rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított nyomozást.

Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint

és egyre több buszon, villamoson van zárható vezetőfülke, ami megvédheti a sofőrt.”

„Az ellenőröknél bevált módszer, hogy nem egyedül, hanem közterület felügyelőkkel mennek ellenőrizni.

Nagyon nehéz a támadások ellen fellépniük, mert nem viselkedhetnek agresszívan és nem üthetnek vissza”

- mondja.

A sofőrök konfliktuskezelésre járnak, hogy kezelni tudják az erőszakos utasokat. A legtöbbet azzal érnénk el, ha a hatóságok szigorúbban vennék a törvényeket, és tényleg nagyobb büntetést kapnának az agresszív utasok - teszi hozzá.