Tízmilliókért vehetett bérkommentelőket a Jobbik

Apáti István; Novák Előd; Szávay István; Vona Gábor
Budapest, 2016. április 22. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart A tisztújításról címmel az Országgyűlés Irodaházában 2016. április 22-én. A pártelnök véglegesnek nevezte a három alelnökökről szóló döntését, miszerint Novák Előd, Apáti István és Szávay István újrázását - elnöki jogkörével élve - nem támogatja. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Médiafigyelésért és bérkommentelésért fizethetett ki a Jobbik tízmilliókat, erről ír a Magyar Idők. A lap megszerezte azokat a szerződéseket, amelyek ezekről a megbízásokról szólnak. A lista nem teljes, de a rajta szereplő 12 személy összesen 30 millió forintnál is többet vehetett fel ezért a munkáért. A nevesített jobbikosok az Origónak tagadták, hogy bérkommentelést végeztek volna, azt viszont nem árulták el, hogy pontosan miért fizette őket a párt. A Magyar Idők úgy tudja, hogy a fizetett internetes barátok dolga az volt, hogy megalázzák azokat, akiknek nem tetszik Vona Gábor és a politikája.
Vágólapra másolva!

Médiafigyelés címén több tízmillió forintért alkalmazott a Jobbik bérkommentelőket annak érdekében, hogy a közösségi oldalakon lejárassák azokat, akik bírálják a pártot és annak politikáját - írja a Magyar Idők.

A napilaphoz valaki kiszivárogtatta az ezekről a megbízásokról szóló szerződéseket,

így derült ki, hogy a párt fizetett internetes megmondóemberei 2012-től 2015 végéig biztosan ellátták ezt a feladatot. Arról nincs információ, hogy Vona Gáborék jelenleg is fizetnek-e hasonló munkákért.

Egy XXI. századi pártelnöknek trollhadsereg is jár Forrás: MTI/Kovács Attila

A Magyar Időkhöz eljuttatott lista nem teljes, azon a megyei és a választókerületi bértollnokok nem is szerepelnek.

Az a 12 személy, aki viszont megtalálható a szerződésekben, csaknem 34 millió forintot kapott a Jobbiktól.

Köztük van több jelenlegi Jobbik-tag, illetve önkormányzati képviselő is, például Hocza Tamás, a párt Borsod-Abaúj-Zemplém megyei alelnöke, a megyei önkormányzat tagja. Ő havonta 66 ezer forintot kapott az internetes aktivitásáért 3 és fél éven keresztül, amely után összesen csaknem 2,5 millió forintot vehetett fel. Nála is jobban járt Sátoraljaújhely jobbikos képviselője, Pasztorniczky István, aki havonta 74 ezer forintért végzett hasonló munkát. Ő összesen már 3,1 millió forintot tehetett zsebre. A legmagasabb fizetést, havi 95 ezer forintot Bogdán Szabolcs, a debreceni Jobbik egykori alelnöke, jelenlegi sajtófőnöke kapta.

Összesen négymillió forintért dolgozta meg a világhálón járókat.

Az érintetteket megkerestük, Pasztorniczky István írásban reagált az Origónak. Azt nem cáfolta, hogy médiafigyeléssel valóban megbízta a Jobbik, de azt állította, hogy "a Magyar Idők cikkében számos valótlan tényállítás, csúsztatás és hazugság szerepel". Ezeket nem részletezte, de kijelentette azt is, hogy bérkommentelést nem végzett. Ugyanakkor azt nem árulta el, hogy pontosan milyen feladatokat látott el.

Bogdán Szabolcs is tagadta, hogy "bármely szervezet vagy magánszemély őt azzal bízta volna meg, hogy kommenteket írjon, ilyen tevékenységet nem végzett". Arról viszont ő sem beszélt, hogy akkor mégis miért kapott majdnem 4 millió forintot a Jobbiktól. Hocza Tamástól nem érkezett válasz.

A Magyar Idők azt is írja, hogy a Jobbikból kiábrándult szimpatizánsok, illetve korábbi alapszervezeti tagok között

nem ismeretlen a párt bérkommentelői csapata, amely ma is tevékenykedik.

Az egyik megszűnt alapszervezet elnöke a lapnak azt mondta, hogy ezek az emberek

A feladat lényegét a megkérdezettek úgy foglalták össze, hogy a cél az, hogy aki nem Vona Gábort és a Jobbikot követi, azt megalázzák.

Délután a Jobbik közleményt küldött szerkesztőségünknek. Állításuk szerint sosem voltak fizetett bérkommentelőik.